Werken aan een bodem in een brandende wereld..
24 november 2023
Pakweg 35 jaar geleden zag de wereld er ook niet heel erg vrolijk uit. Ontploffende kerncentrales, dreiging van nucleair conflict, massaal stervende bossen, massale werkloosheid. En dan mocht je eigenlijk nog van geluk spreken, dat je niet nog 35 jaar ervoor rondliep.. Ook nu is van alles aan de hand in de wereld en wat doet Kievit? Die houdt zich bezig met bodemgezondheid, get a life! Nou, daar sla je de spijker op z’n kop, want dat was nou ook net de bedoeling! Destijds was ik jong en behoorlijk somber over het wereldperspectief. Toen ben ik toch maar begonnen aan iets positiefs, iets opbouwends, de Warmonderhof. Dé school voor biologische tuinbouw, in poging ‘My life’ een beetje terug te getten. Van alle berichten werd ik somberder en somberder, zonder dat ik het gevoel had iets te kunnen doen, zoals je ook nu makkelijk kan ervaren. En doe er nu dan nog eens de natste oktober en vast ook wel de natste november achteraan en de kopjes hanger dieper dan de takken van beste treurwilg. Vreemd hoe het werkt met die actualiteiten. Aan de ene kant heb je het gevoel dat je het moet volgen, aan de andere kant is het beste wat je er uit haalt, het gevoel van machteloosheid. ‘Ja, maar nu weet ik dat ik zuinig moet zijn met energie! En dat ik gezond moet leven! En dat ik fatsoenlijke producten moet kopen!’ Nou, je had jezelf alle rampspoed kunnen besparen, dat had je zelf ook kunnen bedenken, als je niet zo werd afgeleid door zaken waar je geen enkele invloed op hebt. Dus in 1989 ging ik mijn pessimisme te lijf door aan een gezonde aarde te gaan werken. Kleine stukjes aarde, ik geef het toe. De impact hiervan kan ik gelukkig nog wat groter maken door er anderen bij te betrekken en er over te schrijven.
En bovendien, die kleine stukjes aarde waar wij mee bezig zijn, doen meer dan je denkt. Het leven rondom onze projecten neemt enorm toe: wormen, insecten en heel veel andere diertjes ploegen en graven dat het een lieve lust is. We ploegen niet, we doen echt ons best om onze bodem alles te geven wat hij wil en zo verandert hij langzamerhand in een soort vruchtbare oase die vele honderdduizenden porties uiterst vitale biologische groente voortbrengt. Door alle bodemopbouw leggen we ook nog een keer heel veel CO2 vast (je weet wel, CO2, weg ermee!): dan heet het opeens ‘organische stof’ in een gezonde bodem. Met dit project stimuleren we voedsel uit je eigen regio en we zetten met kookinspiratie mensen weer aan tot koken. Vervolgens komen er klanten en komen er allemaal mensen bij ons werken. Voor sommigen is het gewoon werk, maar een flink deel zocht ook echt een ferme stap in ‘zingeving’ en net als ik, lijken ze dat (een flink deel hiervan) te vinden.
Prachtig allemaal, maar nog steeds is het maar een klein stukje Katwijk en een stukje Lelystad. Uiteraard, uiteraard, maar het is wel de kunst om systemisch te denken. We zijn best effectief en het kan nog veel mooier. Dus bouwen we aan een logistiek systeem, we zijn bezig een nieuwe website voor jou te maken en de webwinkel wordt flink verbeterd. Voorts proberen we als organisatie te ontwikkelen in de verhouding werkgever-werknemer. Waarom lijkt er altijd een soort polarisatie te bestaan in de politiek? Werkgever versus werknemer? Ik ken weinig argumenten om daar mee verder te gaan. Het is een ongelooflijk ingewikkelde tijd, die juist samenwerking vraagt op alle fronten. Leiders dienen doelen helder uit te leggen of anders duidelijk te zijn waarom dat niet lukt.
Methode ‘Kievit’ mag wat ons betreft nog wel een maatje groter worden dan wat het nu is. De landbouw valt uiteen in groter, groter en nog eens groter of juist versplintering in kleine initiatieven. De groten zakken door hun hoeven of hangen aan de chemie, de kleinen zijn vaak gezellig, maar missen professionaliteit in productie of maken weinig impact. Door te bouwen aan een methode, aan software en een arsenaal van kleine, lichte, eigenlijk nieuwe machines, hopen we allereerst jouw groenten vers en op tijd te bezorgen. Als we verder kijken, hopen we dat toch ook echt als een methode door te geven aan clusters van tuinders en verwerkers. Dus, nee, we hebben het klimaatprobleem niet opgelost, de oorlog niet beëindigd, maar we hebben onze tijd toch nét even nuttiger benut dan apatisch in al dat nare nieuws te zwelgen. Dus de tip, kies positief en voor zaken binnen je invloed!