Rabarber, verrassend veelzijdig!
06 mei 2017
Nu er steeds meer witte ontblote armen en benen in het straatbeeld verschijnen, springen op de velden ook de roodgroene rabarberstengels uit de grond. Deze groente – ja, het is een groente – wordt vaak verwerkt tot een compote met flink wat suiker. Als groente is rabarber minder bekend, maar verfrissend lekker! Wij speurden de Kievit inspiratie groep op Facebook door en kwamen verrassend lekkere hartige rabarbergerechten tegen. Hieronder vind je eerst twee recepten voor zoetekauwen, daaronder vind je de hartige recepten
Simpele compote
Verwijder lelijke plekjes en was de stelen. Je hoeft ze niet te schillen. Snijd ze in kleine stukjes en zet ze op met een bodempje water. Gebruik geen aluminium pan, de zuren in de rabarber breken het aluminium af. Als de rabarber helemaal uit elkaar valt, is ze gaar. Gebruik suiker naar smaak, zoeten met rozijnen of andere fruitsoorten meekoken is ook een optie. Eet het warm of koud, als bijgerecht of toetje. Wanneer de compote een beetje dun is, bindt je het met wat maïzena, die je met wat water tot een papje roert en dan even meekookt met de rabarber.
Rabarbervla
500 g rabarber, 75 g suiker (of wat minder naar smaak), 2 eieren, 1 volle el custardpoeder of maïzenaWas de rabarber, snijd onder en bovenkant bij en snijd dan in stukjes. Kook de rabarber 10 min. in een bodem water. Voeg 75 gr suiker (proef even) toe. Splits 2 eieren. Meng de dooiers met 1 el custardpoeder en giet dit onder goed roeren bij de rabarbermoes en laat het nog een minuut koken. Draai daarna het vuur uit. Klop de eiwitten stijf en meng ze door de moes, dit kan wanneer de moes nog heet is, maar dan moet je heel goed roeren (voor hen die beetje bang voor Salmonella zijn, bijvoorbeeld), of wanneer de moes koud is. Eet in elk geval de rabarbervla koud. Lekker met een lange vinger erbij.
Rabarberchutney
400 g rabarber, 200 g rode ui, 2 bananen (liefst nog een beetje groen), 1 appel, 30 g gember, 250 ml appelazijn, 100 g oerzoet, 2 tl 5 spice, 1 el chilivlokken, sap van 1 citroen een snuf zout en 2 a 3 schone weckpottenMeng de azijn met de droge kruiden, oerzoet en zout in een pannetje en verwarm op laag vuur. Snijd de rode ui in halve ringen. De rabarber in plakjes. Schil de gember snijd in dunne plakjes dan in stukjes. Pel de banaan en snijd in plakjes. Verwijder het klokhuis van de appel en snijd in blokjes. Neem een koekenpan, liefst een met een hoge rand. Zet op middelhoog vuur. Doe de ui in de pan en bak zonder olie totdat deze licht gekarameliseerd is. Voeg nu de gember en de rabarber toe en roer door elkaar. Als het azijnmengsel heeft gekookt kan dit er ook bij. Dan de banaan en appel en vervolgens het citroensap. Even voorzichtig doorroeren deksel erop en op laag vuur even laten doorkoken. Nu kun je de weckpotten vullen. Pas op: heet! Af laten koelen en voilá. Lekker bij een stamppot, curry of om een dressing te maken voor door een salade.
Rabarbersoep4 stengels rabarber, 1 l water, 1 bouillonblokje; 1 el suiker; 1 tl sambal (optioneel); 200 ml (plantaardige) room of ricotta; bosuiSnijd de rabarberstengels in plakjes van 2-3 cm en kook samen met het water en bouillonblokje in 10-15 gaar. Voeg de suiker en room of ricotta toe en eventueel de sambal. Pureer het geheel en warm nog even door. Garneer met reepjes bosui. Lekker met een snee desem speltbrood van Zonnemaire.
Couscoussalade met rabarber en dadels
4 stengels rabarber, 600 ml water, 1 (groente)bouillonblokje, 300 g couscous, pakje vegan merguezworstjes, 1 gele paprika, 4 bosuitjes, 150 g ontpitte dadels, 75 g rucola, 1 el honing, olijfolie om in te bakkenKook het water, los het bouillonblokje hierin op en giet het hete water over de couscous. Roer goed door en laat afgedekt 10 min. staan. Roer vervolgens weer goed door. Snijd de paprika in blokjes, de bosui en dadels in smalle plakjes, en hak de rucola grof. Meng deze ingrediënten met de couscous. Snijd de rabarber in plakjes van 2 cm. Verhit wat olie in een wok en bak de rabarber een minuutje. Voeg vervolgens de honing toe en bak nog 4 minuten tot de rabarber beetgaar is. Bak ondertussen ook de worstjes en snij deze in plakjes. Meng de couscous met het rabarbermengsel en de worst. De salade is ook koud erg lekker en in plaats van merguezworstjes kun je ook 150 g feta door de salade verkruimelen.
Hartige rabarbercompote met ricotta
4 stengels rabarber, 6 grote uien, 150 ml water, 200 g ricottaSnijd de uien in halve ringen. Verhit wat olie in een pan en bak op een laag vuur de uien tot deze lichtbruin kleuren en karamelliseren. Dit heeft best even nodig, minimaal 10 min. Zet het vuur niet te hoog, dan branden de uien te snel aan. Hoe langer je de tijd neemt voor dit proces, hoe zoeter de smaak. Snijd de rabarber in plakken van ongeveer 2 cm. Voeg samen met het water toe aan de uien, doe de deksel op de pan en laat op een laag vuur de rabarber in 10 min. gaar pruttelen. Voeg na 10 min. de ricotta toe en laat nog een paar minuten op het vuur staan om alles door te warmen. Serveer met gebakken aardappeltjes en een salade.De uien bakken samen met ½-1 el oregano is ook erg lekker, maar niet noodzakelijk.
Stoofvlees met rabarber
Door het zuur van de rabarber wordt stoofvlees extra mals al je een gesneden stengel meestooft.