Groene asperges
09 mei 2017
Asperges zijn niets anders dan groeischeuten van de aspergeplant. Eigenlijk hetzelfde idee als de rabarberplant. Onder de grond zit een geheimzinnige moederplant. En in het voorjaar, als de warmte de grond doordringt en de voorjaarswekker afgaat bij onze ondergrondse kloek, dan zijn de poppetjes aan het dansen. Forse groeischeuten doorboren de grond en gaan op zoek naar het licht.
En wat is een morele keuze? De Hollandse methode: die bestaat uit het nog voor het daglicht wordt bereikt de stengel afsnijden? Of de Zuid Europese methode: het daglicht laten zien en dan pas een koppie kleiner? De verandering is voor de stengel echt enorm! Van roomblanke stengel tot donkergroene groeischeut in slechts enkele dagen tijd.Culinair gesproken wordt in Nederland altijd de witte geprefereerd en laat men de groene liggen. Niet meer van deze tijd, dus er is een wet in de maak dat je in de winkel niet kan zien welke kleur het is en dat die pas wordt getoond als je de asperges hebt gekocht en afgerekend. Alle gekheid op een stokje, probeer deze asperges met onbezwaard gemoed. Ze zijn bijzonder zacht van en gelijktijdig wat voller van smaak. Wij van Kievit vinden ze niet onderdoen voor de witte!