Rode spitskool of toch witte?
27 augustus 2023
De kolen lopen een beetje door elkaar heen deze week. Eerst hadden we mooi gescheiden programma’s, de ene soort pakketten de rode (uit Lelystad), de andere soorten de gewone (van de Warmonderhof, uit Dronten). Alleen die rode, dat zijn bokkige kooltjes. Ze kwamen maar langzaam op gang en groeide niet zo mooi door. Een verdwaalde ‘gewone’ spitskool groeide veel beter in het veld der kwakkelende rode. Ze geven uiteindelijk best leuke, originele en smakelijke kooltjes, maar wat zou het fijn zijn om volgend jaar toch die mooie, enthousiast groeiende, gewone spitskool te telen? Dus jullie (de Kievitklant) moet wel heel erg verliefd geworden zijn om ons te motiveren het nog een keer te doen. Hoewel, misschien bedenk ik me nog..
Blik op de tuin, wéér het onkruid!
Na alle nattigheid van een paar weken tijd, was er volop werkgelegenheid op de tuinbouw. Eén miljard onkruidzaden zagen namelijk hun kans om na een droge juni toch nog te ontkiemen in juli en augustus! Dat was een intimiderend moment. Veel tuinders en akkerbouwers hebben er echt wel iets minder op geslapen. De oplossing is: de beuk erin, met vereende krachten en technieken. Op dit moment hebben wij in schade aardig dichtgelopen.
Je begint een zaaisel of plantbed eigenlijk altijd met wat klein kiemend onkruid. Deze kleine lieve schattige kiemplantjes komen op, massaal en enthousiast na het zaaien of planten. Dat is het moment dat je wilt toeslaan als tuinder of akkerbouwer. Even massaal kun je ze dan wegvagen met verschillende technieken. Afschoffelen, lostrekken, wegbranden of bedekken met grond. Een veldslag! De belangrijkste ingrepen vinden plaats als het spul nog overzichtelijk klein is. Daarna hou je dicht bij de cultuurplanten vaak nog ontsnapte kiemplanten over. Die zijn moeilijker te bestrijden, maar wieden kost veel tijd en dat wil je nog even uitstellen. Dus wederom wat meer aanaarden (grond verplaatsten op de kiempjes) of met handgereedschap de onkruidjes lostrekken of afsnijden is dan vaak de ingreep. Langzamerhand worden de cultuurplanten, die wij zo gaarne consumeren, groter en ook weerbaarder. Maar let op, het onkruid groeit vaak nog sneller, dus vaak is er nóg een rondje te gaan, met handgereedschap, her en der een onkruidje wegtrekken. Dan komt de exponentiële groeiversnelling van onze groente, elke dag neemt de groei van de bladmassa toe en de planten staan zo dat het veld volledig bedekt wordt. Alles is dichtgegroeid en nu wordt het licht aan de onkruidjes onttrokken. Alleen een paar ontsnappers steken boven het gewas uit. Daarna worden de groenten geoogst en de gewasresten en de laatste stengels onkruid maken dan een rommelige indruk op het veld. Dan beste Kievitklanten, dan vind één van de mooiste momenten plaats van een teelt; het ruimen met de klepelmaaier! Dat is onze ‘Johmanisator’. Het zal vast geen echt woord zijn, maar de firma Johma maakt van alles een pappige salade en dat doen wij dus met de ‘Johmanisator’. Het is een soort maalmachine voor al het groen boven de grond. Tot pap, tot moes. Handwerk zou bijna ondoenlijk zijn, dus zo’n brede staafmixer geeft een heerlijk opruimgevoel. Daarna de stukjes bio-Johma en de hoge wortels licht losfrezen, grond weer losvorken met de grelinettes (Katwijk) of trekker (de zwaardere grond in Lelystad) en weer opnieuw inplanten of zaaien van nieuwe groenten of groenbemester. Een nieuwe ronde, een nieuw begin.
Na aanleiding van de vorige nieuwsbrief, waarin wij het combineren van groenten promoten in deze tijd van onregelmatigheid, ontvingen wij vele mails. ‘Ik merk ook een soort ratatouille-effect in mijn hoofd! Mijn gedachten zijn niet te ordenen en alles gaat door elkaar heen. Kan het zijn dat dit het effect is van het eten van ratatouille-achtige gerechten?’. Neen, dat is uitgesloten. Uiteraard ben je wat je eet, maar dat heeft geen betrekking op het combineren van groenten. Waarschijnlijk ben je toe aan de regelmaat van school, werk en andere zaken die weer ritme in je leven brengen. Kievit ondersteunt dat met haar pakketten. Veel succes met opstarten van het nieuwe seizoen!