Hete herfst bij Kievit
19 september 2017
In het groentepakket van deze week zit een gevaarlijk klein vruchtje, een Habanero-peper! Het is soms niet helemaal duidelijk. Habanero, Surinaamse peper of toch Madame Jeanette? In ieder geval Heter dan Heet, genoeg vuurkracht voor een flink aantal hete gerechten.Geïnspireerd door Sita van de ambachtelijke sambal ‘Hotties’, is Peter Boer biologische pepers gaan kweken. In zijn kas groeien genoeg pepers om de hele stad Leiden om bluswater te doen laten smeken. Dat moet hem een gevoel van macht geven!
Velen hebben niet veel ervaring met heet eten. Toch is het wel aardig om het een keer te proberen. Neem dan niet meteen een broodje pure Habanero, maar verwerk het gewoon een beetje in het gerecht. Een paar minuten in zijn geheel meestoven heeft al effect! Wat voor effect? Ja, het doet iets met je. Eerst uiteraard die scherpe smaak, een lichte aanzet tot transpiratie, je poriën gaan open staan, je hersens gaan anders werken, je ogen puilen lichtjes uit en warempel; een beetje stoom uit de buis van Eustachius?! En dan; doorstroom van levenssappen, nieuwe inzichten – al dan niet gestoeld op de bijna dood ervaring – maar niet minder relevant. Nieuwe voornemens; misschien toch beeldhouwer worden in plaats van register-accountant, of toch eindelijk de buurvrouw uitnodigen voor desnoods de tweede helft van de nasi die je nu niet weg krijgt vanwege het buskruit effect. De buurvrouw die potjandikkie nog Jeannette heet ook, hoe verzin je het! En geef toe, dat overkomt je toch allemaal niet zo snel met die Hollandse kost van alle dag.Voor ons op Kievit brengt dit vruchtje hele andere risico’s met zich mee. Onze dappere inpakkers van het pakket bezorgen deze meestal ook. Dus het is wel opletten dat er tijdens het werk ondertussen ook niet even in de ogen wordt gewreven. Anders zou je vandaag wel eens een heel ander biologisch groentepakket kunnen ontvangen!