Nieuwe abonnementen aardappelen
27 september 2017
Wij van Kievit hebben niet zo gauw gewone, gele uien in het groentepakket. Maar in het pakket van 3 Oktober is dat natuurlijk andere koek! Peen en uien vormen samen met aardappels de hoofdingrediënten voor de hutspot. In de originele hutspot die symbool werd voor einde van de hongersnood, was echter nog geen aardappel en ui te vinden! Deze pot werd vermoedelijk samengesteld met peen, pastinaak, witte bonen en spek. De pot werd uiteraard compleet leeggegeten en het recept werd vervolgens ruim 400 jaar door gefluisterd, dus zekerheid over het recept is er niet. Echt Spaans klinkt het recept ons niet in de oren, maar in tijden van oorlog zou het ook vreemd zijn om ‘tapas’ of een feestelijke paella buiten de muren aan te treffen.
Een kniesoor die daar een punt van maakte, zeker na zoveel tijd gierende hongersnood? En dat is ook de grote boodschap van het Leidens Ontzet; mensen wat hebben wij het goed in onze tijd! We vergeten het vaak, want ook wij hebben (grote) zorgen. Tegen de niet voor te stellen dreiging van geweld en grote honger, zijn onze zorgen meestal toch goed te relativeren. Dat het recept na zoveel eeuwen wat veranderd is, doet daar niets aan af. Benieuwd naar onze hutspot recepten en die van andere Kievit-klanten, ga dan naar ons recepten-blog over peen, ui en inspiratie.Het waren de tijden van Spaanse veroveringen en ontdekkingen. En zelfs de aardappel is een product met een Spaans tintje, want het waren de Spanjaarden die hem meenamen uit Zuid-Amerika. De pieper was er al een tijdje ten tijde van de aardappelvrije hutspot, maar de introductie, destijds bij de adel, was geen succes. De gebruiksaanwijzing was kennelijk niet duidelijk, want van de eerste plantenkweek werden allereerst de besjes gegeten. En als die al met gezondheid kunnen worden geassocieerd, is dat deze er behoorlijk door wordt getest! Immers, alles aan de plant is giftig, behalve de knol! Het duurde eeuwen voordat men het aandurfde de aardappel in grote volumes te telen, terwijl het in de voedselvoorziening waarschijnlijk een enorme betekenis heeft gehad. Een grote oogst, goed te bewaren, veel vitamines en enorm veel energie.En nu weer een sprong van ruim vier eeuwen naar de aardappelen van vandaag! …
Oogst kan beginnen!
In de vorige nieuwsbrief vroegen wij na alle regens en de oogstproblemen om een gunstig lijntje met de wolken. Een niet alledaagse vraag, maar het heeft geholpen! De weerberichten trokken bij – niet abrupt, want dat zou weer verdacht zijn – maar geleidelijk. En jawel, na een aanmerkelijk betere week, kunnen de biologische piepers weer gerooid worden! Nu de druk wegvalt om zomer te zijn, kan het weer kennelijk een beetje ontspannen. Soms is alles simpel; schijnt het zonnetje blij, dan is de aardappelteler dat ook. Het is toch vrij zeldzaam dat de biologische aardappelen in oktober nog de grond zitten. Nu ze eruit komen, zijn we verheugd, want de oogst is goed!
Grotere aardappelabonnementen en een tweede abonnement, vastere aardappels!
De nieuwe oogst brengt goed nieuws, want de zakken kunnen hierdoor beter worden gevuld en er komt ook meer keus! Allereerst gaat het gewicht van een klein abonnement naar 2 kilo (€2,75). Het grote aardappel abonnement gaat naar 3,5 kilo (€4,75).Verder komt er naast het gewone abonnement met voornamelijk de ‘Agria’ aardappel een abonnement met een iets vastere aardappel. Ook verkrijgbaar in ‘klein’ abonnement met 2 kilo voor €2,75 en ‘groot’ 3,5 kilo (€4,75). In dit abonnement vind je de komende periode de Vitabella, dit is een wat vaster kokende aardappel. Geteeld door Bram en Ilse en hij komt tegemoet aan de culinaire wens van veel klanten, we zijn er dus blij mee.En ook Diego de Amalya, de man die de eerste aardappels meenam vanuit Zuid Amerika, had dit in zijn stoutste dromen niet kunnen voorzien! Zoveel keuze als we nu kunnen bieden…Meer over onze aanvullende abonnementen vind je hier:Aanvullende abonnementen.