De sprinters komen eerst!
19 april 2024
Deze week hebben we al best wat mooie producten van eigen tuin. De foliekassen zorgen voor de primeurs. Het zijn complete bouwwerken van buizen, grondankers, dwarssteunen en nog emmers vol met ijzerwaren, waarover strak het folie is gespannen. Volgens RVO is dat geen kas, volgens SKAL weer wel. Tot nu toe leidt dat nog niet tot bestuurlijke chaos, waarin instanties en overheden elkaar tegenspreken waarna je als bedrijf in een Kafkaiaanse spagaat wordt gedrukt, dus we genieten nog van de voordelen, lekker vroeg in het jaar produceren.
En dat doen we met de sprinters van het seizoen. In dit jaargetijde zouden wij een paar decennia geleden nog veroordeeld zijn tot rimpelige knollen, oude, drie maal gepelde kolen en ingemaakte snijbonen van grootmoeder. En kijk nou eens, keuze te over!
Als je besluit om wat meer lokaal te eten, en dat heb je, dan is het goed je te beseffen dat de keuze in deze tijd van het jaar nog niet zo breed is. Vooral de vroege bladgewassen brengen ons nu goed voorjaarsvoedsel. Weinig calorieën en veel vitamines en mineralen. Volgens veel voedingstheorieën, precies wat wij nodig hebben. We leven in het tijdperk van de vulling zonder inhoud, zowel op het scherm als op je bord. Deze ochtend hebben we met veel plezier raapsteel, spinazie en paksoi geoogst. Heel snel komen daar nog veel meer producten bij en zo zal langzaam het assortiment aanzwellen tot hopelijk een mooi groentejaar 2024.
Overigens, als je denkt, er moet toch meer zijn in het leven dan blaadjes knagen, dan heb we wederom goed nieuws, de asperges komen eraan! Wij bieden de komende weken heerlijke biologische asperges op onze Digitale Boerenmarkt. Heb je er nog nooit gekeken? Dan moet je nodig meer gezonde blaadjes eten, want daar vind je een fantastische bijbestelservice, de slimste biologische aanvullingen op je pakket en alles vriendelijk geprijsd!
Oogsten in de vroege morgen
De groenten oogst je natuurlijk het liefste vroeg in de morgen. De dauw op het gewas, nog voordat mensen de slaap uit de ogen hebben gewreven, zijn wij al aan de verse groenten. Ja ik weet het, een ander zit liever een croissant in de koffie te dopen met een krant vol met blije berichten, maar dat is ook een beetje een kwestie van wat een boer niet kent.
Alleen hangt de boer in dit verhaal dus met een van koffie druipende, veel te vette croissant boven een zeer deprimerende krant. En zit ik, van het geheim van de vroege oogst te genieten. Op een paar collega’s na, zijn er nog weinig in onze tijd die dit soort geheimen kennen. Ja, er worden nog wel ontberingen gezocht, bakken met ijsblokjes, een hoge berg opfietsen, een zware trekkerband voorttrekken in de modder. Maar eigenlijk heeft dat weinig nut. De tuinbouw kent dezelfde soort momenten, dat je door de ontbering de schoonheid ziet en dat de ontbering opeens weg is. Alleen we doen dat omdat het iets heel belangrijks oplevert, namelijk vitaal voedsel!
Enfin, het is in de ochtend ook wel gewoon hard werken, het komt niet vanzelf. Snel en precies, dat is het devies. En als alle producten dan de bus ingaan om vliegensvlug te worden verdeeld op de verwerking, dan is het even tijd voor een voldaan gevoel en een heerlijke rozigheid. Dat ga je niet lukken met een croissant.