Nationale Week Zonder Vlees
02 maart 2018
Het is deze week de ‘Nationale Week Zonder Vlees’. Van 5 tot 11 maart wordt iedereen opgeroepen een week het vlees uit het menu te schrappen, zelfs grote supermarkten en restaurants doen mee. Het doel: Nederland bewust maken van de positieve impact van minder vlees eten en laten zien hoe gemakkelijk dit eigenlijk is.Nu zal het je vast al opgevallen zijn dat bijna al onze recepten vegetarisch zijn, want wij stimuleren al jaren groente eten. Wij eten zelf wel eens vlees hoor, maar groente, daar kunnen we echt geen dag zonder!
Impact van vlees
De impact van geen vlees eten is enorm: Als één volwassene een week geen vlees eet, bespaar je in zeven dagen: 7 maanden douchewater, 111 kilometer auto rijden, 1 blije kip en 7 maanden werk voor een boom. Dat is nogal wat! Een dagje minder vlees in je eetpatroon zet meer zoden aan de dijk dan korter douchen! Of, zoals initiatiefneemster Isabel Boerdam het stelt: ‘Elke dag vlees of vis eten is eigenlijk niet meer van deze tijd. Een flexitarisch eetpatroon moet de nieuwe standaard worden.’
Stamppot met … ?
Nou, dat lijkt me prachtig! Maar eh…. hoe moet dat dan, met de stamppot? Het moeilijkste van stamppot zonder vlees is natuurlijk de jus! Die worst laat zich prima vervangen door een lekkere vleesvervanger of (in ons geval) gebakken blokjes rooktofu, daar zijn we dol op. En je kan je zelf ook goed vermaken met een schep zilveruitjes of een paar augurken, maar toch….Hieronder een recept voor heel simpele jus zonder beesten, die het prima doet bij elke Hollandse stamppot, zoals andijvie of raapsteel.
Jus zonder beestjes
Smelt een flinke klont (1 el) boter en fruit daarin een superfijn gehakt sjalotje of klein uitje. Doe er dan een lepel bloem bij en roer tot de bloem verzadigd is met boter. Dan water (melk kan ook, dat geeft een romiger, zwaardere saus), laten we zeggen een grote theebeker vol (3 dl). Roer goed, er moeten geen klonten in komen. Maak op smaak met wat bouillonpoeder of wat p&z en een flinke tl mosterd.