2020; Groei, corona-boost, rotweer, logistieke uitlijning en bijzondere ontmoetingen


geschreven door Kievit op 16 december 2020

Echt kabbelen doet het nooit op een biologisch groentebedrijf en/of tuinderij. Biologisch en Vers is: aanpoten, knallen, timing, één keer aanraken, ja, je hebt gelijk, de metaforen uit het voetbal liggen inderdaad op de loer. Toch begon het jaar redelijk gemoedelijk. We maakten ons klaar voor het eerste volle productiejaar. De ploeg oogde stabiel, geen bijzonderheden. Maar toen kwam er dat nieuwe virus uit een ver land. Omdat het een nieuw virus was, waren we er in onze DNA minder goed op voorbereid dan op bijvoorbeeld influenza. Bovendien vliegt iedereen de aardbol over, op zoek naar geluk en avontuur, terwijl dat ook in bijvoorbeeld de Zanderij in Katwijk te vinden is. Echter door deze koortsachtige zoektochten kreeg dat nieuwe virus een aardige lift de planeet over en dat had impact.

Wij zijn bij Kievit gelukkig niet persoonlijk getroffen door het virus, maar met name de maatregelen hadden een grote invloed op de bedrijfsvoering en vooral ook indirect. Als voedselverzorgend bedrijf met extra sterke Kievitamines, ging bij ons het dak er af. Honderden aanmeldingen, die we in het begin dapper in konden voeren. Grote bestellingen, geen vakantiemeldingen meer. Op alle afdelingen was het effect hetzelfde. Bij de pakketten, de bestellingen, bij de bezorgers, bij de administratie, bij de planning en op het veld. Overal hetzelfde beeld, een gapend gat waar eerst nog een dak zat.

De groei was groter dan we vooraf voor mogelijk hadden gehouden als uitvoerbaar. En toch hebben we het gehouden. Gelijktijdig hebben we de vele grote en kleine verbeteringen gerealiseerd die nodig waren om deze groei in goede banen te leiden. We kenden zeker rommelige fases. In de eerste fase, in het voorjaar, toen de aanvoerlijnen overal knarsten. De tuinders zaten zonder personeel, de grossiers die bij ons de laatste details aanvullen, konden het niet aan. We hebben ons bouwplan meteen aangepast en ingezet op grotere volumes. Dat was hard werken voor ons om bij te benen. Ook toen het weer in de zomer echt volkomen instabiel werd, met de langste hittegolf ooit, gevolgd door slagregens en een zomerstorm. Niet alleen bij ons, maar overal kroop instabiliteit in de gewassen.

De nieuwe werkelijkheid dwong ons ook tot keuzes. Te ingewikkelde services, tijdrovende constructies, verre bezorgadressen; ze waren niet langer verantwoord. Op de eerste plaats moesten we onze gewone service kunnen garanderen. We verloren teveel tijd en focus aan een paar procent Kievit. Met goede analyses, duidelijke keuzes, ferme overleggen en snel schakelen, konden we ervoor zorgen dat we in het laatste kwartaal de boel weer redelijk goed kregen uitgelijnd en de achterstanden kregen weggewerkt. We zitten nog volop in het proces, maar de capaciteit steeg al flink.

En zo kregen we in het laatste kwartaal zelfs tijd om een aantal belangrijke zaken voor de toekomst uit te werken. We zijn bezig met een aantal flinke projecten. Een nieuwe kas, verbetering van de teelten, het verbeteren van het wagenpark, het verbeteren van de dienstverlening en een tamelijk groot project: we zijn bezig met uitbreiding van het land. En er zijn nog een paar zaken die impact gaan maken, maar daar gaan we nog niet teveel over uitweiden.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!