Aardbeien in bloei

eerste knoppen in aardbei in de kas op de Zanderij Katwijk

geschreven door Kievit op 10 april 2019

Agrifitness een hit!

Vorige week deden wij enthousiast verslag over de grelinette en de fitnessmogelijkheden voor jong en oud. De negen-tandige geweldenaar maakt met een soepele stepbeweging grote oppervlaktes grond zonder zware trekkers los. We schreven ook dat het werk ermee goed wordt volgehouden en als zeer prettig wordt ervaren. En dat bleek dus nog voorzichtig uitgedrukt! Eén van onze regelmatig terugkerende vrijwilligsters kwam met een mooi verhaal voor ons. Ze had een vriendin verteld wat ze elke zaterdag bij ons kwam doen, zeg maar een soort agri-fitness. Die vriendin raakte enthousiast door haar relaas en was ook benieuwd. ‘maar… wat kost dat eigenlijk?’

Bijzonder contact met de buurt

Eén van de meest spannende vragen toen we aan het project begonnen was “Hoe is dit voor de bewoners van De Zanderij?”. Alles leuk en wel, maar als er opeens een biologisch groentebedrijf in de achtertuin oprijst, dan heeft dat natuurlijk wel impact op je leefomgeving. En natuurlijk, wij zijn erg enthousiast, maar dat is een plaatselijke motorcrossvereniging ook over een mooi stuk natuurgebied.

Ook aan de gemeente Katwijk hebben we plechtig moeten beloven dat we er voor de buurt zijn. Het moet iets toevoegen. Leuk, dat ‘iets toevoegen aan de buurt’, maar het is ondertussen al heel hard werken met de dagelijkse routine. Het aanlegwerk, de grondbewerking en nu de plantjes in de grond en goed verzorgen, bewateren en onkruidvrij houden. Gelukkig gaat ondertussen het ‘toevoegen’ vanzelf; de buurt lijkt erg in zijn nopjes.

Er staan drie blokflats van zeven verdiepingen pal naast ons land en vandaar hebben de bewoners een kleurrijk schouwspel van akkertjes die worden aangelegd. Telkens horen we hoe blij ze zijn met hun nieuwe uitzicht! Never a dull moment op de tuin en prachtige skyboxen om het allemaal te volgen.

Aardbeien in bloei

Wat ze niet zien vanaf de Katwijkse skyboxen, maar waar de buurtbewoners en Kievit-klanten straks letterlijk de vruchten van kunnen eten, is de aardbeienbloei die er aan zit te komen. Na een voorzichtige start in onze kas (een klein paradijsje om te zijn) staan de blaadjes nu mooi strak overeind en jawel, de eerste bloemknoppen zijn gesignaleerd! Dat is vroeg, want het is nog maar begin april. Het lijkt erop dat wij in onze kas dus afstevenen op een primeur aardbeien en dat is bijzonder.

Er is één probleem, bloemen worden bestoven door bijen en die zitten niet in de kas. Het wordt dus of een kast met hommels die we gaan bestellen of experimenteren met een bladblazer. Of misschien moeten we overleg voeren met de bijenhouder van een stukje verderop. Uiteraard, dat wordt vervolgd!

Eerste oogsten aanstaande

Naast de zeer vroege aardbeien, hebben we ook al heel vroeg zicht op de eerste bladoogsten. Sterker nog, het lijkt erop dat we a.s. week een primeur gaan krijgen in de pakketten. Onze lieftallige eikenbladsla en veldsla zijn bijna klaar om te oogsten. We kijken er naar uit, zelfs naar het feit dat we extra vroeg ons bed uit moeten. Ook dit wordt snel vervolgd …

Dat de eerste oogst eraan komt is om meerdere redenen een uniek moment. Ten eerste zijn dit de eerste gecertificeerde groenten van biologische teeltmethode uit de regio, ooit. Ten tweede herstellen wij een roemrucht Katwijks groenteteeltgebied, waar veel streekgenoten met weemoed aan terugdenken. En ten derde staan wij op het punt om ons van ‘land naar klant’-gedachtegoed verder te ontwikkelen met spectaculair weinig voedselkilometers.

Je snapt het, wij zijn zeer in ons nopjes!


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!