Artistieke artisjokken, knapperige raapsteeltjes en mooie bietjes

artisjok in krat

28 maart 2017

Artistieke artisjokken

In afwachting van het nieuwe seizoen hebben we een exotische verrassing in het pakket, artisjokken! Van de coöperatie waar we ook de bloedsinaasappels Tarocco en Moro van afgenomen hebben, ontvangen wij een mooie zending artisjokken voor de basispakketten. We zijn er blij mee, want een echte biologische groente-eter moet zo nu en dan ook een artisjok proberen. Niet alleen omdat het met zijn fijne bittertjes de spijsvertering stimuleert, maar het is gewoon ook een hele lekkere delicatesse en een wonderlijke verschijning. Het is een grote bloemknop van de artisjokkenplant. Het moge aan de vorm duidelijk zijn dat er niet zoiets bestaat als een broodje artisjok, dit eet je inderdaad op z’n Italiaans. Ze worden over het algemeen gekookt, hoewel er ook soorten zijn die rauw worden gegeten. Voor het eten neem je de tijd, onthaast, en je pelt de blaadjes en bijt – nee schraapt – de vlezige onderkantjes er vanaf met je tanden. Uiteraard hebben we ons instructieteam bereid gevonden om het te laten zien. Het is inmiddels wel al een wat ouder instructiefilmpje, de dames zijn al een stukje groter. Mede ook dankzij de vele artisjokken die ze al hebben weggesmikkeld! Je vindt het filmpje en onze kook- en eetinstructie op ons blog How to artisjok.

Knapperige raapsteeltjes

Vroeger waren de eerste raapstelen van het seizoen een sensatie, een lentebode! Je moet je voorstellen, zonder kassen en nauwelijks import was de groentewinter lang en donker. Een beetje oogst van de winterakkers, wat witlof en voor de rest groenten uit een eenvoudige bewaring, zoute bonen, zuurkool en dat soort (overigens erg lekkere) kost. Dat frisse, knapperige, groene, dat kwam pas echt met de eerste raapstelen! En raapstelen dat waren dan weer de jonge plantjes van de meiraapjes. Een heerlijke voorjaarsdelicatesse waarvan het zaaibed al driftig werd gedund om alvast raapsteeltjes te kunnen smikkelen. Raapstelen zijn erg makkelijk. Snij de worteltjes eraf, was de steeltjes, verwijder een eventueel lelijk blaadje en snij de steeltjes klein. Je hebt dan heerlijk knapperig groen met een bite voor in de stamppot of voor een fijne voorjaarsalade.

Mooie Chioggia-bietjes

De ronde, wat aardse bietjes van deze week (van Chris Kempenaar), bewaren een mooie geheim aan de binnenkant. Het zijn namelijk geen gewone bietjes (die eigenlijk ook best mooi zijn), maar dit zijn Chioggia-bietjes! Ze zijn voor mij een beetje een raadsel. Niet alleen omdat ze er schitterend uitzien van binnen met van die mooie ringen, maar ook omdat ze ooit door iemand tot één van de meest gezonde groentes zijn betiteld en ik kan dat nergens terugvinden. Dus wij van Kievit schuiven ze graag naar voren als een zeer bijzondere en ongetwijfeld gezonde groente! Probeer eens de salade uit van de receptenpagina, dat doet de kleurige binnenkant het meeste recht.

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021