Eindelijk wat rustiger weer


geschreven door Kievit op 29 april 2020

Wij van de firma Kievit genieten van de wolken! En er schijnt zelfs wat regen aan te komen, heerlijk. Naast alle logistieke drukte met heel veel pakketten en bestellingen hebben we ons de Kievit-benen (=edel dier) van het lijf gerend om het beregenen bij te kunnen houden. En dan hebben wij het nog redelijk goed voor elkaar. We hebben flink geïnvesteerd in een vaste beregening die ons ten alle tijden van goed water kan voorzien. Alleen voordat alles het goed en wel deed, waren we heel wat weken aan het afstellen. Bovendien is een sproeier snel verstopt dus je moet ook met de moderne techniek goed opletten, want je hebt zo een verdroogd stuk land.

Ook kweken we veel plantgoed zelf op. Onze kas staat gedeeltelijk vol met plantenbaby’s en die zijn net als die van de mensen, behoorlijk zorgintensief. Als je een uurtje te laat bent met beregenen, dan verlies je al de gevoelige kiempjes aan droogtestress. Eigenlijk gebeurt precies het zelfde met zaaigoed in het veld of plantjes die je net geplant hebt. Die beregenen we soms wel een paar keer per dag. Zeker met onze zandgrond ligt uitdroging op de loer. Maar goed, als de berichten kloppen, dan kunnen we even in een lager tempo werken, de komende dagen.
Ook Hans van Eijkelenburg uit Brabant (van de prei) en Fred Willemsen uit Noord Limburg (van de spinazie), hebben zware benen van het vele beregenen. Dus wij zijn niet de enige met zware regenbenen.

De meeste soorten groenten zijn natuurlijk erg sappig en knapperig. Dat zijn planten die veel gevoeliger zijn voor uitdrogen dan bijvoorbeeld de cactus in de vensterbank. En ook die staat er niet voor niets, want kamerplanten zijn vaak juist geselecteerd op dat ze langzaam groeien en niet meteen kermen bij enige verwaarlozing. Een cactus is daarvan een mooi voorbeeld. Voordat de (intelligente) lockdown werd ingevoerd, mocht je natuurlijk graag ff een voorjaarsvakantie pakken. Ja, natuurlijk vergat je dan de buurvrouw weer te vragen om de cactus te vertroetelen. En waarachtig, als je dan na twee weken, op het ergste voorbereid, je huis binnenrent, dan staat cactus daar met een uitdrukking van ‘Je had nog wel een weekje extra gekund hoor’. Hoe anders is het met raapstelen in de vensterbank. Dan kan buurvrouw (of vooruit, -man) twee keer per dag water komen geven en dan zal je zien dat het toch nog fout gaat op de laatste zondag, als zij/hij een keertje uitslaapt. Dus dat maakt een cactus veel populairder als kamerplant dan de raapsteel. In stamppotten is het weer precies andersom, dat wordt in de volgende nieuwsbrief uitgelegd.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!