Geen prijs, toch blijdschap!


geschreven door Kievit op 8 april 2022

Jawel, afgelopen donderdag was het zover, in een grote zaal in Veenendaal, de grote finale van de verkiezing van Agrarisch Ondernemer van het jaar!

Het ging om vijf heel verschillende bedrijven, maar opvallend genoeg dus wel drie bio-bedrijven en twee niet-bio of ‘gangbaar’. ‘Appels met peren vergelijken’ is nog te zwak uitgedrukt, het was eerder tussen appels en speelgoedautootjes, waaruit de deftige jury mocht kiezen. Niet alleen de jury, ook de ambiance was sjiek. Uitgebreide lunch, een enorme zaal in Veenendaal en een hartelijke ontvangst door de organisatie. En het was reuze spannend, want wie zou de ‘Agrarisch Ondernemer van het Jaar’ worden?’

De grootschalige gangbare aardappelteler met zonnepanelen en een eigen merk aardappel, de biologische vegan akkerbouwer, de gangbare varkenshouder die zelf slacht of de kleinschalige biologische kaasmaker van Terschelling? Of toch Kievit? Zeg het maar… Met Joost van Strien, de biologische akkerbouwer, hadden we een goede klik, hem zagen we als favoriet voor de prijs. Het grappige was, hij en zijn team zagen ons als dé gedoodverfde winnaar. Uiteindelijk hadden wij natúúrlijk gelijk! De jury was zeker niet unaniem, heeft 2.5 half uur gediscussieerd, professioneel geruzied (gehuild, geschreeuwd, mogelijk aan elkaars haar getrokken) en uiteindelijk voor ‘Zonnegoed’ van Joost en zijn compagnon Christaan gekozen. Wij van de firma Kievit vinden hem een goede winnaar. Vooral zijn vernieuwende bodemaanpak spreekt ons aan. En bovendien staat hij als gemechaniseerd bedrijf met 90 hectare veel meer als voorbeeld voor de sector. Wij blijven natuurlijk wel wat disruptief qua aanpak.

Het is best bijzonder, een ‘bio’-winnaar, want we hebben het hier wel over een verkiezing van Boerderij, hét vakblad voor de ‘gewone’ boer. En dus onder andere ook voor de boze boer die met zijn trekker naar Den Haag rijdt. In de vroege ochtend stonden dan ook wat minder positieve reacties op de site dat Zonnegoed van Joost en Christiaan had gewonnen. Bio en dan ook nog vegan, dat is wel een beetje ruig voor veel boeren. Natuurlijk, wij wilden ergens ook wel winnen, maar we zagen op gegeven moment ook wel wat nadelen aan een eventuele winst. Je wordt wel geacht een uithangbord van de landbouw te zijn. En met 95% van de landbouwvormen heeft Kievit eigenlijk niet zoveel op. Dat werd nog versterkt door toespraken van LTO-Nederland-voorzitter Sjaak van der Tak en landbouwminister Staghouwer. Veel stropdas/weinig inhoud. Ik verlangde sterk naar het zaaien van sperziebonen…  en dat is door het niet-winnen veilig gesteld!

Disruptieve aanpak? Wij van de firma Kievit zijn ook 100% plantaardig, regeneratief, maar ook heel kleinschalig. Mensen in plaats van machines en dan efficiënt en levensvatbaar; we zijn er trots op. Dus laat landbouw-Nederland maar genieten/wennen aan Joost, wij zijn ook heel tevreden met een gedeelde tweede plaats. Genoeg eer en lekker in de luwte. En bovendien heel trots dat we met onze finaleplek een presentatie mochten geven. Helemaal geweldig om dit met het hele gezin te kunnen doen. Samen met een aantal vrienden en collega’s, ervoeren we dit als een zeer feestelijke dag.

Helaas hadden we ook net te weinig stemmen voor de juryprijs! Jullie hebben goed je best gedaan, want we hadden echt heel veel stemmen, maar we konden niet op tegen de Brabantse saamhorigheid rondom een varkensfokker met eigen slagerij. We hadden gewoon ook plakjes worst moeten uitdelen, maar ja dat is niet onze stiel! Hoewel wij een totaal andere landbouw voorstaan, konden we ook die prijs aan die ondernemer gunnen. En nou niet denken dat ik verliezen even leuk vind als winnen, want je kan aan mijn dochters vragen dat dit beslist het geval niet is!

Geen winst, maar toch gewonnen. We gaan met een goede ‘vibe’ weer aan de slag. Vreemd genoeg had ik de dag erna ook weer nieuwe inzichten en inspiratie voor zoiets praktisch als ons bouwplan. Een hectare extra, weet je nog? Nou die had ik op vrijdag snel ingericht! Aan het werk dus..


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!