Grelinetten, agrifitness en CO² vastlegging


geschreven door Kievit op 18 februari 2021

Verder waar we gebleven waren! Het grelinetten in de nieuwsbrief en op het land, werd even onderbroken door een flinke witte deken, diepvriestemperaturen en (dus) logistiek gesproken een enerverende week. Die ligt gelukkig achter ons, we kunnen nu alles weer een plekje geven. Van alle bezorger-avonturen bijvoorbeeld en de kas die we moesten redden. Ja, de sneeuw heeft een beetje aan onschuld ingeboet. Hoe maagdelijk wit het goedje ook is, ons van Kievit fopt het niet.

Nu de temperaturen snel oplopen en de sneeuw en vorst verdwijnen, gaan we ons verder opmaken voor het grelinette-werk. Het is echt fantastisch dat we met zo’n simpel, zwaar en toch ergonomisch werktuig zoveel voor elkaar krijgen. De grond los, toename van bodemvruchtbaarheid en organische stof. En geen grof geweld, maar de lichtst mogelijke losmaking van de bovenste grondlaag. Dat zorgt ervoor dat we minder organische stof afbreken en dat het bodemleven grotendeels intact blijft. Hierdoor lopen de vruchtbaarheidsparameters snel op. Organische stof, de nutriënten en de hoeveelheid gunstige schimmeltjes en bacteriën nemen snel in massa toe. En dat beweren we niet zomaar, we hebben spijkerharde rapporten van een grondlaboratorium die dat onderschrijven.

Ook onze eigen ervaring is een betere structuur, levendige regenwormen en een veel stabielere waterhuishouding. De structuur voel je tijdens het werk, in je handen. De bodem wordt veerkrachtiger, heeft meer samenhang. De regenwormen, eerst sloom en klein in aantal, komen nu in grotere getalen naar boven springen. Door te grelinetten blijven ze heel en we hebben ook geen 500 meeuwen achter onze ploeg lopen die er een snack in zien. Sterker nog, een beetje meeuw ziet de grelinetten in onze handen en denkt; ‘Een patatje aan de boulevard is misschien ook best lekker’.

Naast de subtiele grondbewerking, hebben we ook nog groencompost, om te zorgen voor een stevige organische stofopbouw. Plantaardig materiaal wordt gecomposteerd en dat kunnen wij gebruiken. Dat is niets anders dan vastlegging van CO²! Dat spul waarvan iets teveel in de atmosfeer dwarrelt. En de impact is groot, we houden heel veel vast in de bodem met een procent meer of minder organische stof.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!