Grelinettes in het Leidsch Dagblad

Leidsch Dagblad 020221 - grelinettes - foto Taco van der Eb

geschreven door Kievit op 3 februari 2021

Oplettende lezers hadden al ontdekt dat wij regelmatig in het Leidsch Dagblad te vinden zijn. Een journaliste maakt een jaar lang rapportages van het wel en wee van de Kievittuin en daar wordt dan een wervelende actiefoto aan toegevoegd. Zoals de foto hiernaast die gemaakt werd door Taco van der Eb. Roza van der Veer, de journaliste, maakte zich wat druk of we wel relevant nieuws zouden hebben in de winter. Maar het gaat gewoon lukken, wij van Kievit maken wat mee…

Deze week gaat het over onze bijzondere grondbewerking, dat doen we met de hand! Met de Franse ‘grelinettes’, verzorgen we ongeveer 1.5 hectare. Vermoedelijk zijn wij één van de grootste tuinderijen die dat op deze manier doen. En het levert ons zeker wat op!

Op de eerste plaats natuurlijk weer een mooi artikel, maar uiteraard doen we het natuurlijk voor de bodemvruchtbaarheid. In een vakblad voor de biologische landbouw las ik met interesse een mooi artikel over één van de eerste en misschien wel ook één van de beste bio-tuinders uit Nederland, Jonkman uit Lelystad. Een pionier en hij was terecht trots op wat hij had ontwikkeld en opgebouwd. Hij bleek er vooral trots op dat hij zijn organische stofgehalte had opgebouwd, als parameter voor de toenemende bodemvruchtbaarheid op zijn stuk land. Van 1.8 naar 2.3% organische stof in zijn grond. Dat lijkt een klein verschil maar dat is het niet.

Wij zijn nu twee jaar verder. Ik zou mogen willen dat ik een kwart had van Jonkmans kennis, maar Jonkman zou jaloers zijn op onze organische stof opbouw! Van 1.0 naar 1.8% gegaan en bij ‘zuid’ van 2.0 naar 2.7%. Een spectaculaire groei! Hoe dat kan? Onder andere door onze lieve bodemaanpak, met de grelinettes. Lieve, respectvolle aanpak geeft een voortvarende bodemopbouw.

Als je de grelinette ziet, dan denk je niet meteen “Dat is iets waarmee je iemand vertroetelt”. Sterker nog, hij doet wat middeleeuws aan. Ik denk dat als je als schoolmeester nonchalant op een grelinette leunt, dat er dan 20 tot 30% meer braafheid en alertheid te meten valt, minimaal. Een grelinette oogt namelijk woest. Een meter brede balk met daaraan maar liefst negen lange stalen tanden, stuk voor stuk met een fikse punt. Woest en lief in combinatie? Aha, dat is natuurlijk een gewilde combinatie. Zet maar eens het tegenovergestelde in je contactadvertentie; ‘tam’ en ‘onaardig’ en je gaat een rustige Kerst tegemoet. Nee, woest en lief, dat is het helemaal.

Met deze negen puntige ijzeren tanden, gemonteerd aan een horizontale balk, dringen wij de grond in. Deze prikken, door ons gewicht te gebruiken, wel 25 cm de grond in. Twee lange stokken aan weerszijden, geven houvast als je op de balk staat, waarmee we met ons gewicht de tanden in de grond duwen. Dan laat je je als het ware achterover vallen en je trekt met de twee stokken de negen tanden naar achteren. Deze trekken nu een reep grond van ongeveer een meter breed, 25 centimeter diep en 25 cm lang los. Natuurlijke breuklijnen maken de grond los en luchtig en doordat we de grond niet keren blijft het bodemleven, dat zo noest werkt aan de bodemvruchtbaarheid, beter intact.

Het artikel is te vinden op: leidschdagblad.nl


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!