Hoera, het is bijna Kerstfeest!

kerstkievit

23 december 2022

We zijn er heel blij mee, bij de firma Kievit. Even op Kerstreces. Samenzijn met de familie, de doldwaze logistiek even op pauze. Het voelt als een mooi kado, een hele pot vitamine V! Bij ons is het elke week opnieuw druk, met een doldwaze logistiek in een wereld die sneller van koers verandert dan een waterhoos.

Een waterhoos zag ik een keer op het IJsselmeer, tijdens een route om producten bij andere bio-telers te verzamelen voor de pakketten. Het was een soort slurf boven het water, die gevuld leek met waterdamp. Hij schoot alle kanten op, onrustig en grillig. ‘Nou ja zeg, precies het jaar 2022’ zul je mogelijk uitroepen. Je haalt de woorden uit mijn mond, dit jaar was grillig en onvoorspelbaar. Er zijn ook mooie dingen gebeurd, die hoop geven voor de volgende episode van Kievit.

Terugblik, de wereld draait steeds sneller
Na twee jaar van virus-ellende in de wereld, begon 2022 ook met veel ziektedruk. In het voorjaar, waar we op ons gemak wilden werken aan het verder uitwerken van onze logistieke samenhang en een mooi bouwplan voor het nieuwe jaar, was onze bezetting een gatenkaas. Een Emmenthaler tweede keus. Er zijn mensen die er niets meer over willen horen, het C-woord, maar wij hadden er flink mee te maken. Wekelijks mistten we 3 tot 5 collega’s. Met in het najaar nog een keer een krankzinnige week met een kwart van ons team. We prijzen ons gelukkig met een relatief rustige fase op dit moment. Zeker in een logistiek bedrijf is elke uitval een kleine uitdaging.

Na de virusgolf kwam de doldwaze stoelendans op de arbeidsmarkt op gang. Dat was ook voor ons een aardig feestje. Een kwart van ons team is, na relatief lange tijd van een redelijk stabiele bezetting, in korte tijd veranderd. Op zich was dat geen probleem, maar het tempo lag echt hoog. Bij Kievit met al die details, duurt het een tijdje voordat je lekker bent ingewerkt. En organisatorisch was het vertrek van veel routine en het inwerken van nieuw talent erbij een hele uitdaging. Het kwam goed. Fijne, frisse collega’s erbij gaf behalve verse handjes ook weer nieuwe spirit.

Die transitie in de arbeidsmarkt (of liever DDDSSD) zagen we ook bij veel relaties die we hebben. Op bijna elk bedrijf kwamen nieuwe contactpersonen. Soms een verbetering, maar het is soms ook veel werk om de nieuwe contactpersoon van een transportbedrijf of leverancier weer een beetje te leren kennen. Logistiek is vaak herhaling met kleine veranderingen. Kijk maar naar de trein, die maakt daar ook gebruik van. Alleen die komt wel eens niet, in tegenstelling tot een Kievitpakket. Dus ook in de ruimte rondom Kievit veranderde er veel in 2022.

Deze kwestie was nog niet half ‘opgelost’, toen we weer een nieuwe uitdaging kregen. (never a dull moment). Net als iedereen kregen we te maken met exploderende prijzen. Alles werd duurder en niet een beetje, maar spectaculair. Steunpakketten, oorlog, een wereld vol waterhoosjes, zeg het maar. De prijsstijgingen van zo ongeveer alles wat je als bedrijf nodig hebt, rolden de mailbox in met ongekende stappen en ze rollen nog steeds. We hebben nog gepoogd de spamfilter streng in te stellen met totale blokkade van de woorden: ‘prijzen, noodzakelijk, kosten, stijging’, maar het mocht niet baten. De economie is grillig en alleen voor de nabije tijd te voorspellen. Het is voor iedereen onzeker wat er in het nieuwe jaar gaat gebeuren. Ook dat heeft echt impact in een bedrijf als Kievit.

Veel leveranciers en collega-tuinders hebben zorgen hierover. Goed voedsel mag niet zoveel meer kosten. En waar iedereen tijdens corona inzette op gezondheid, is het nu op geld. Grillige gevolgen van de waterhoos, maar we blijven kalm bij de firma Kievit.

Verder was er in het voorjaar nog een landbouwprijs die we bijna wonnen! Met Joost van Strien, onze grote ‘concurrent’ voor de eretitel, hadden we een klik. ‘Jij gaat winnen’ zei hij tegen mij. ‘Nee hoor Joost, jij wordt het!’ was mijn standpunt. En wat denk je, ik had gelijk! Hij werd Agrarisch Ondernemer van het jaar’. Van de week zag ik nog een fotootje van Joost bij de Koninklijke familie. Toe maar. Aardige mensen volgens Joost, ik geloof hem direct. Toch heb ik liever dat ik met ze ga bonen plukken dan dat ik in mijn minst rurale pak op de foto moet. ‘Concurrent’ Joost is trouwens bezig een samenwerkpartner te worden. Dit om zonder dierlijke mest nog meer duurzaamheid te bewerkstelligen op onze tuinbouw. Daarover meer in 2023.

En dan hadden we ook nog ruzie met Stichting Kontrole Alternatieve Landbouw. Of het nou gezondheidszorg, onderwijs of landbouw of verwerking is, de grote plaag van dit tijdvak is bestuurlijk wantrouwen, met als enig doel strafregels schrijven om het de controleur makkelijk te maken. Wij van de firma Kievit zijn professioneel verontwaardigd over de wijze waarop. Daar hebben we een mooi epistel over geschreven waar de jurist van Skal nog steeds de tanden op stuk bijt. ‘ Mag je gerust ook met Kerst afmaken hoor!’ Wij van Kievit zijn natuurlijk ook de beroerdste niet. We worden hiervoor gewaardeerd bij collega’s die hetzelfde zien, maar het niet uit de pen krijgen.

Al met al was het dus een bewogen jaar! Het was natuurlijk ook het eerste jaar van de familie Kievit met een bio-tuin in Lelystad. Met op twee plekken tuinbouw is het op zich goed te doen. Lelystad is klein en eenvoudig vergeleken Katwijk. En na 25 jaar wonen in de randstad is het buitengebied voor ons een verademing. De grond in Lelystad is historische bio-grond, er is na de drooglegging nooit regulier gewerkt. Een mooie aanvulling op de tuin in Katwijk.

Tenslotte wordt op het einde van het jaar wordt ook nog onze nieuwe website gelanceerd. Het is een heel lang proces geweest om dit te realiseren. Het heeft vooral betekenis voor de organisatie van de klantlogistiek, omdat we voorheen met een enorm Excel bestand werkten en nu over zijn gegaan naar een web-based systeem, daarover schreef ik vorige week nog. Ook de voorkant het uiterlijk van de website is gaat vernieuwen, maar dat zal niet zo drastisch zijn dat u helemaal moet wennen. Een wenweekje is dus niet nodig, net zo min als een speciale cursus.

Wat doe je als alles beweegt? Je kompas onderhouden!
Om al die gekkigheid van 2022 het hoofd te kunnen bieden, de grilligheid, de onvoorspelbaarheid, zijn we meer gaan praten op Kievit. Nee niet overdrijven natuurlijk, met praatjes krijg je immers geen mooi vers bio-pakket. We hebben meer gesproken over zingeving, over samenhang, over pro-activiteit. En hoe je je kunt loskoppelen van al het gedoe. Het recept is (volgens mij) het innerlijk kompas! Laat die waterhozen maar razen, de stormen maar komen, we moeten betere ankers hebben.

Die ankers waren er natuurlijk al. Een eend heeft drijfveren, Kievit heeft kernwaarden. Verbinding is de eerste, Inzet de tweede en Pro-activiteit de derde. Dat is altijd spannend, je kernwaarden laten zien, maar in ons team werkt het goed. We voelen meer eenheid, meer kompas en meer plezier sinds we hier meer de aandacht aan besteden.

Dat geeft hoop. Wat ook hoop geeft (zonder sentimenteel te willen worden) is dat we een fijne trouwe klantenkring hebben. In de wereld van hijgerig aanbod en jachtige vraag is dat fantastisch. Opportunisme is mede de oorzaak van alle vluchtige, vervuilende, op de goedkoopste aanbiedingen jagende marktsentimenten. Natuurlijk wil iedereen dat alle misstanden door een overheid worden aangepakt, maar als consument ben je nog veel meer geschikt om een keuze te maken tussen duurzaam of niet. Fatsoenlijk of niet. Als consument kies je ervoor of je op aanbiedingenjacht gaat, op zoek gaat naar de laagste prijs of een ander voordeeltje, geboden door een multinational, waar een ander voor jou betaalt: de tuinder of boer of arbeider. Zelf kiezen: van ver weg of dicht bij, dat heeft  voor nu meer betekenis dan wachten op een overheid die de neiging heeft om dit weer aan onuitvoerbare regels op te hangen.

Binnen Kievit proberen we met kernwaarde ‘inzet’ voortvarend onze pakketten in te pakken en te bezorgen. We denken altijd over beter en de volgende stap. Zo proberen we een scherpe prijs-kwaliteitverhouding te realiseren, want we zijn natuurlijk net zo goed verbonden met onze klanten en het idee dat biologisch voedsel betaalbaar zou moeten zijn.

Die pro-activiteit is ook geen overbodige luxe, in een wereld waar veel in gebeurd. Waar steeds scherpere opvattingen de degens kruisen. Samenwerken is een verademing in een polariserende wereld en dat lukt alleen als er een vraag wordt gesteld bij een probleem. Dat klinkt zo eenvoudig, toch zie je zo vaak de beschuldiging vooruitsnellen. Het oordeel, het vonnis. De toon maakt de muziek. Mag ik je dan maar een muzikaal nieuwjaar voorstellen?

Wij zijn er weer na de Kerstvakantie. We zijn echt heel blij dat we even vrij hebben, dus nogmaals dank voor deze ruimte. Je gaat hopelijk mooie feestdagen beleven en wij gaan in 2023 terugkomen met fris gestel en goede zin. Tot in week 2, na de Kerstvakantie.
Team Kievit wenst je een heel mooi, muzikaal en vitaal 2023 toe!

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021