IJsheiligen achter ons


geschreven door Kievit op 20 mei 2020

De zogenaamde ‘IJsheiligen’ liggen achter ons. Je hebt vast wel eens op de verjaardag van je tante gezeten, waar een oude oom (vermoedelijk met een naam als ‘Cor’) met een moestuin het had over de IJsheiligen. Dat zijn dagen rond half mei, waar normaal gesproken de laatste nachtvorsten plaatsvinden.

Maar ja, wat is normaal? De hele winter bleef het boven nul en in april kwam er voor het eerst nachtvorst. Het egeltje op ons land laat zich zien, dus we gaan er vanuit dat zijn winterslaap nu echt voorbij is. En het begrip ‘normaal’ wordt natuurlijk dit jaar nog verder opgerekt door alle corona-maatregelen. Maar goed, vroeger waren er wel eens normale tijden en dan hield de nachtvorst op na de IJsheiligen, rond 15 mei, wij gaan voor het gemak er nu maar ook van uit dat er geen strenge vorst in juli komt, dan zou toch niet normaal zijn.

Een aantal gewassen kunnen eigenlijk groeien zonder groot risico op mislukking. Het loof van gewassen als aardappels, sperziebonen, basilicum, tomaten en komkommers is absoluut niet bestand tegen temperaturen onder nul. De bladeren noteren een klein moment van vrieskoude nauwkeuriger dan de beste thermometer, meteen bruine bladeren, daarvan zijn de cellen kapot.

De meeste schade echter is in de fruitteelt. Een appelboom kan heel goed tegen vorst, maar als de bloemknoppen aan de boom zitten, dan kan een nachtvorstje in één keer de gehele oogst verwoesten. Sterke boom, gevoelige knopjes, misschien dat je onbewust gelijk aan een stoere vriend of vriendin denkt, maar daar zijn wij van de firma Kievit niet verantwoordelijk voor.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!