Producten Kievit-land In Omschakeling naar Biologisch

Kas staat nog.

geschreven door Kievit op 5 maart 2019

van ‘aangemeld bij Skal’ naar ‘I.O. naar Biologisch’

Op 1 maart j.l. is de status van ons land opgeschaald van ‘aangemeld bij Skal’ naar ‘I.O. naar Biologisch’! Dat is een heugelijk feit met twee gezichten. Allereerst het heugelijke feit, want blijdschap overheerst. Elk bedrijf dat zich aanmeldt bij Skal voor de omschakeling van een stuk land, wordt uitvoerig gekeurd. Wat zijn de plannen, op welke percelen gaat worden gewerkt? Zijn de Skalregels bekend? En is de landbouwadministratie op orde? Dan volgt de aanmelding bij Skal voor de omschakeling. Vanaf dat moment moet je je aan de strenge regels van Skal houden. Met andere woorden, dan moet je alles doen volgens de biologische landbouwmethode en controles volgen.

het keurmerk ‘In Omschakeling naar Biologisch’

Eén jaar na aanmelding en het consequent toepassen van de bio-regels, mogen je producten het keurmerk ‘In omschakeling naar Biologisch’ dragen. Na iets meer dan twee jaar mogen je producten als ‘biologisch’ worden verkocht.

In sommige gevallen kan er een verkorte omschakelingsprocedure worden gevolgd. Bijvoorbeeld als er recent geen reguliere landbouw of andersoortig beheer met gif en kunstmest heeft plaatsgevonden. Juist, zoals op ons land! Dat heeft decennia braak gelegen. Bij dit soort percelen wordt vaak een verkorte omschakelperiode toegekend, eentje van een jaar in totaal i.p.v. twee jaar. En nu komt het, eigenlijk hadden wij op inhoudelijke gronden recht op een verkorte procedure. We hebben een verklaring van de gemeente waarin duidelijk staat dat ons land gedurende lange tijd niet met kunstmest of chemische bestrijdingsmiddelen is bewerkt. Alleen, nauwelijks uit te leggen, Skal accepteert geen gemeente voor het opstellen van deze verklaring. Overigens wel een provincie.

Enfin, op inhoud hadden we dus dit jaar het volledige ‘Biologisch’ keurmerk moeten krijgen. Vanwege bureaucratische redenen krijgen we er een jaar ‘I.O.’ bij. Als straks in het voorjaar onze producten het pakket ingaan of op de Digitale boerenmarkt terecht komen, dan staat er straks dus bij ‘I.O. naar bio’. Een beetje omslachtig, maar dan weet u vanaf heden wat het betekent.
Ach wij van firma Kievit richten ons maar beter op zaken waar we wel vrolijk van worden! Een mooi stuk land bijvoorbeeld.

Hollen en stilstaan!

Na enkele zeer mooie weken, komt er nu een periode met minder mooi weer. Regen, wind en grillig weer. De eerste testen voor de kas zijn prima doorstaan en daar is het momenteel goed toeven. Met een beetje zon wordt het er heerlijk warm! Na het afmonteren van de buitenkant zijn we nu bezig met de beregening. Net als de kas wordt de inrichting ondersteund door het Leaderprogramma en dat is prettig, want al met al zijn het forse investeringen die we doen.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!