Japanse havermout

akker met groenbemester

geschreven door Kievit op 19 november 2021

Alles wat van dichtbij komt, is beter! Behalve de haver, want op de tuin werkt de Japanse haver het beste! ‘Altijd weer anders en eigenwijs, die Kievit!’ zult u denken, maar zo is het dit maal niet. Ik ken ze wel hoor,  als het maar van ver komt, is het interessant. En ondertussen geen paardenbloem van een madelief kunnen onderscheiden. Maar echt, die Japanse haver, dat is een belangrijke groenbemester in bio-land, veel collega’s gebruiken het. De aaltjes (kleine microscopische wezentjes die planten opeten) hebben er een hekel aan en onze groene vriend uit Japan weet als geen ander rest-stikstof op te nemen. Vervolgens kun je hem ook weer wegkrijgen in het voorjaar. Juist, dix points voor Japanse haver dus! De plaag-aaltjes worden verjaagd en nuttige vrije stikstof wordt gebonden. Vandaar dat wij en veel bio-tuinders met ons, er wel pap of anders Japanse Havermout van lusten.

Het zaaien, dat is wel weer ouderwets eigenwijs op z’n Kievits, namelijk heel anders dan normaal. Wij lijden in deze fase onder de duiven en de kauwtjes, want die vinden de haver het lekkerst als hij als zaadje net ligt te kiemen. Deze fase duurt langer als het kouder wordt, dus wij weken de haver in warm water en strooien ze met een klein kiempje op het veld. Dan gaan we er met onze rotorkop-eg overheen en dan wordt de Japanse haver met de kiem in de grond gewerkt. De kauwtjes en duiven jagen wij twee weken lang van het veld en dan zijn we er doorheen. Zie jij jezelf als overtuigende vogelverschrikker? Stuur dan je CV op naar Kievit!


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!