Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!


geschreven door Kievit op 9 februari 2022

Jawel, je leest het goed, we maken kans op een mooie prijs, namelijk die van Agrarisch Ondernemer van het jaar! Dus niet in de categorie bio-vogels (met grote snavel), neen die van alle agrarisch ondernemers van Nederland. We zijn tot de laatste tien doorgedrongen en dat is al best een soort award op zich. Momenteel ontvangen we dus best wat aandacht met onder anderen filmpjes en artikelen in de agrarische media. De competitie is in volle gang. Op 25 februari kunnen we bekend maken of we door zijn naar de laatste vijf finaleplaatsen. Hier kun je vast een filmpje bekijken.

We zijn tot deze laatste tien doorgedrongen voor wat we hebben neergezet met Kievit. Met zoveel mogelijk eigen teelt verzorgen we een regionale korte keten met impact. Daarbij proberen we te werken met een aantal kernwaarden. Bij ons zijn die kernwaarden eigenlijk nog belangrijker dan de kengetallen of het resultaat waar de landbouw zo dol op is. Natuurlijk moeten wij behoorlijk efficiënt zijn om economisch op lange termijn gezond te blijven. Kengetallen zorgen ervoor dat je dat in de gaten kunt houden, zowel in de landbouw als in productiebedrijven. Dus zo nu en dan zijn ze best belangrijk, maar ze mogen nooit je kompas worden. Veel belangrijker is dat je bedrijfsvoering vanuit intrinsieke motivatie gebeurt en vanuit ‘verbinding’. Verbinding binnen het bedrijf met de medewerkers, tussen de samenwerkende bedrijven onderling, tussen producent en consument.

Die ‘verbinding’ is geen eindpunt, je werkt eraan. Dus we kunnen niet zeggen, ‘Wat zijn wij heerlijk verbonden, nu gaat alles vanzelf’. Ook dat is elke dag met wakkerheid aan het werk. Dat willen we dus ook graag op de werkvloer. Geen ‘baantje’, maar proberen om net dat het volgende stapje te maken met z’n allen. Dat resulteert in een bovengemiddelde motivatie binnen het team. Nog steeds geen volledige garantie op succes, maar wel een heerlijke basis om mee te mogen werken.

Die ‘verbinding’ heeft ook betrekking op de manier waarop wij landbouw bedrijven. Wij vragen nogal wat van de grond. Daarmee moeten we samenwerken, die moet verzorgd worden. Gezonde grond geeft gezonde groentes. En dan niet een paar kisten per dag, wij ontwikkelen een belangrijke  voedselproductie voor meer dan tweeduizend groentepakketten. Volop in de lente, zomer herfst, straks hopelijk ook nog meer in de winter. Topsport en de bodem wordt ondertussen fitter. Met handwerk en liefde, in plaats van snel en efficiënt met grote machines. Door te grelinetten komen we in het voorjaar met z’n allen in ‘shape’ en de grond doet het er zo goed op dat we elk jaar groei in alle vruchtbaarheidsparameters zien. De sprongen in opbouw van organische stof bijvoorbeeld, zijn groter dan ik (en anderen) voor mogelijk had gehouden. Op deze, op eigenwijze vruchtbaar gemaakte grond, telen we gezonde groenten. Nu nog van land naar klant!

Want uiteindelijk komt die ‘verbinding’ dus ook van jou, de Kievitklant. Wij proberen ons best te doen voor jou, we hebben een meerjarenplan voor je groenteteelt, we nemen, omdat je mogelijk ‘vaste klant’ bent, zoveel mogelijk vaste krachten aan. En anders dan de meeste voedselkanalen, werken we aan een stevig groeiend bedrijf in plaats van winst- en groeimaximalisatie. Er zijn er beslist meer. Wat ons onderscheid is de impact die we nu realiseren. Biobedrijven met regionale afzet blijven meestal in de marge opereren. Kievit is door de jaren heen ontwikkeld tot een paar stapjes groter en dat heeft ons uit de armoedeval gehaald die dreigt boven de wat kleinere projecten. Niet kunnen investeren, veel te hard werken, ect. Nu de prijs nog, onze selectie is een eer! 25 februari kunnen we zeggen of we bij de laatste vijf horen! Ondertussen toch gewoon maar aan het werk.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!