Kievit-tuin profiteert volop van klein lentemomentje


geschreven door Kievit op 13 februari 2019

Op de tuin kijken we uit naar de zon van deze week! De temperaturen lopen op, de zon komt weer wat krachtiger achter de wolken vandaan en het stopt even met regenen. En dat vinden we niet erg, want we willen aan de slag!

Zuid-akker

Het is nog net even te nat op onze zogenaamde zuid-akker. Dat veld heeft een geschiedenis van langdurige vochtproblemen, vandaar dat we het ‘grondig’ hebben aangepakt. Het land is op biologische wijze wortelonkruidvrij gemaakt, het is geëgaliseerd, de storende lagen zijn machinaal doorbroken en het gewas Japanse haver heeft er heerlijk gegroeid. Nu het in de winter natter is, lijkt het of de storende laag min of meer is teruggekomen. Een wat hardere laag vormt een verstoring voor het vocht en het land heeft daardoor weer een wat drassiger voorkomen. Dat is niet zo mooi, als je iets anders van plan bent dan waterkers. Derhalve zijn we volop kleine kanaaltjes aan het graven, zodat het water kan wegvloeien.

Ondertussen werken we aan plan B, vermoedelijk maken we de akkertjes bol met kleine kanaaltjes ertussen, dat ziet ook nog leuk uit. Drainage aanleggen wordt onderzocht, maar is nog niet meteen logisch als er een harde laag ontstaat. Wordt vervolgd!

Nederland is met door dit soort simpele irrigatiewerken een vruchtbare delta geworden. Vroeger werd dit vaak door monniken gedaan. Helaas zie ik die niet heel veel in de omgeving, vandaar dat we zelf maar de spade ter hand nemen voor deze noeste arbeid.

Noord-akker

Binnenkort gaan we op het droge noord-perceel aan de slag met de eerste compostgift. 30 ton fijne natuurcompost wordt op ons land gestort en met en groep van 6-7 vrijwilligers hebben we afgesproken om dit met kruiwagens te gaan verspreiden!

Foliekas

En dan gaan we ook aan de slag met het folie van de foliekas! Stevig folie wordt over het skelet gespannen. Vroeger dan we dachten, maar als het donderdag inderdaad zonnig wordt, 10 graden wel en weinig wind, dan gaan wij los met de grootste ‘kite’ van regio. Of ten minste, dat moeten we juist zien te vermijden. Dan toch liever los met de kasfolie eigenlijk …


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!