Kievit vliegt het voorjaar in!


geschreven door Kievit op 20 februari 2019

Van een koude, natte periode, schieten we met gestrekte vogelpoten het nieuwe seizoen in. Je moet niet raar staan te kijken als er straks nog een keer sneeuw valt, maar nu is het even volop profiteren van het drogende weer.

Allereerst de kas

Afgelopen donderdag was dé dag, al een week correct voorspeld als warm, zonnig en wind-arm. Zo waren wij in staat om een kolossaal groot stuk folie over het geraamte van de kas te spannen, zonder even later als avonturiers over Zuid-Holland te kiten.

Deze week worden de laatste stukken van de kas afgemonteerd. Daarna gaan er we snel de beregening in monteren: een fijne douche voor de bladgewassen en voor de vruchtgewassen komen er druppelaars. En zo vordert alles op een mooi tempo. Zelfs iets sneller dan gedacht, want we hadden er rekening mee gehouden dat we de kas pas in maart zouden afronden.

Compost verspreiden op zaterdag een succes

Tja, bij ons in de schuur geen posters van een grote John Deer-trekker, maar wel zeven kruiwagens op een rijtje! Afgelopen zaterdag hebben we met een groep stoere vrijwilligers compost rondgereden en we hebben als team een aardige bult weg geschept en verspreid.

Het was even goed uitdenken hoe je dat organisatorisch aanpakt, dusdanig dat de compost goed en in de juiste porties wordt verspreid en dat nergens een file van kruiwagens zou ontstaan. Het plan werkte prima en dankzij de goede inzet van de vrijwilligers hadden we aan het einde van de dag ruim 2.000 vierkante meter voorzien van compost. Foto’s van de dag staan op het blog Mensen in plaats van trekkers!

Woensdag gaan we op deze manier twee klassen van Visser ’t Hoofd een stoere ervaring bezorgen en aanstaande zaterdag gaan we wederom ‘los’ met vrijwilligers! Een heuse voorjaarsboost, zo’n ochtend op het land werken, dus meld je aan!

‘Zuid’ wordt aangepakt

Dan wordt er ook nog flink gewerkt op ons vochtige perceel, dat droogt nu aardig. We hebben een soort Venetië aangelegd van kanaaltjes en dat werkte! Het perceel raakte zo in mum van tijd zijn water kwijt. Nu hebben we een heel licht freesje gehuurd om de winterzode te breken. We krijgen dan een rulle ‘zwarte’ bovenlaag en dan gaat het drogen opeens nog sneller.

Zaterdag komt er een kleine graafmachine voor nog diepere kanalen, waar we dan toch ook drainagebuizen in gaan leggen. In een latere fase leggen we de akkertjes een beetje bol. Dat is een mooi gezicht, maar het is vooral om in de toekomst beter de nattigheid het hoofd te bieden. Al met al profiteren we volop van het vroege voorjaar!


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!