Kievit wil rogge zaaien


geschreven door Kievit op 23 oktober 2019

Door de langdurige regen is de bodem nu langzamerhand verzadigd met vocht. Dat betekent dat als je er overheen loopt, je makkelijk een beetje wegzakt. Dat werkt wat lastig en is ook voor de bodemstructuur niet goed. De kleideeltjes versmeren de grond en die droogt dan verdicht op als een harde klont. Dat is minder geschikt voor de teelt van malse Kievit-groenten.

Met de trekker wordt het helemaal een ravage. Met name met de oogst met trekkers, zoals in de akkerbouw gewoon is, wordt het een aangedrukte smeerboel. Eenmaal vastgereden ben je soms jaren bezig om de grond weer op orde te krijgen.

Gelukkig hebben wij de grelinettes! Onder het mom van ‘geen machines, maar mensen op het land’, kunnen we nu relatief makkelijk een natte periode overleven. Zo rijden wij met platte kruiwagens de kratten oogst (en zonnebloemen!) van het land en hoeven we minder lang te wachten om het land aan te pakken.

Immers, als het een beetje droog is, dan gaan wij aan de grelinette. We trekken de grond los en dan gaat hij dubbel zo hard drogen. Vervolgens gaan we met onze rotorkop-eg de toplaag los woelen, dan kunnen de oogstresten verteren en daarna worden de onkruidjes ondergewerkt.

De volgende stap is dat we met onze zaaimachine achter de tweewielige trekker de rogge gaan inzaaien. Dat zal nu binnen afzienbare tijd moeten gaan gebeuren, want anders is het te laat. Wordt vervolgd!


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!