Kruidenbosjes in het basispakket!

kruidenbosje

10 juli 2019

Er groeit zoveel moois op de tuin momenteel! Waar we heel erg blij van werden is onze kruidentuin. Nu is deze aardig kaal gesneden, want in alle basispakketten gaat een mooi gemengd kruidenbosje. Tjonge jonge …, dat is een hoop werk! Met veel handjes werd de klus uiteindelijk geklaard en nu maar hopen dat jullie er net zo blij van worden als wij zelf!

Elk bosje is verschillend, dus ga op ontdekkingstocht welke kruiden er in zitten en probeer ze allemaal uit! Grofweg kun je stellen dat de groene, zachte kruidenblaadjes het beste ná het koken kunnen worden toegevoegd, omdat je zo het meeste van de smaak behoudt. Taaiere, drogere kruiden zoals salie en tijm kun je gerust meekoken of bakken. Een teveel aan kruiden kun je ook in een flesje olijfolie stoppen om zo een geurige kruidenolie te maken. Hieronder bij elk kruid een paar suggesties: Peterselie zit in ieder bosje soms platte, soms gekrulde. Lekker bij van alles natuurlijk, in een soepje, op een broodje kaas, op gebakken aubergine of op de bietjes. Snijselderij lijkt erg op de platte peterselie, maar smaakt toch weer net een beetje anders. Lekker op gebakken vis of gebakken aardappels, (net als de peterselie trouwens) of als frisse toets in een Chinese kool salade. Salie is een prachtig kruidje voor een theetje bij zere kelen of getrokken in melk voor kindertjes die niet kunnen slapen. Ook in het eten smaakt hij erg lekker! Met gebakken witlof bijvoorbeeld, heerlijk bij kip- of lamsvlees, ook erg lekker op pasta. Het smaakt goed bij wat vettere gerechten. Bovendien helpt het bij de vertering daarvan. Oregano is vers niet zo heel bekend, maar op mediterrane gerechten met tomaat brengt dit kruidje extra zon. Op vakantie in Zuid-Europa zie je de wilde variant, Marjoraan, vaak in de berm staan. Die kun je ook gewoon eten. Thaise basilicum groeit gewoon in onze eigen tuin, dus, nee er is niet zoveel Thais aan, behalve de soort. Smaakt anders dan de groen, zachte basilicum die je goed kent, wat meer anijs-munt achtiger. Je hebt maar een beetje nodig, lekker in de Aziatische keuken. Voeg het rauw toe, al kun je het, beter dan de gewone basilicum, ook best meekoken. Bieslook is natuurlijk een heel bekende. Leuk, wat gehakte bieslook door de sla, op een omeletje of een soepje. Dragon is bekend in de Franse keuken en wordt gebruikt om eiergerechten, soepen en sausen als bearnaise en bechamel op smaak te brengen. Ook wordt het gebruikt voor de bekende dragonazijn. Lekker in stoofschotels, maar ook in een bietenrisotto smaakt hij goed! Tijm kent bijna iedereen. Lekker op vlees en aardappels, maar ook bij allerlei groente erg lekker, zoals bieten, wortels, tomaten, courgette en aubergine. Ris de kleine blaadjes van het takje, want dat is taai. Goudsbloem zit ook hier en daar in een bosje. Het is niet echt een keukenkruid, maar je kan wel de blaadjes van het bloempje afplukken en ze als garnering op je salade strooien, of de bloem laten drijven in je favoriete kopje kruidenthee. Koriander op ons land bestaat vooral uit bloemetjes, maar ook die kun je prima eten, ontdekten wij. Hak ze fijn en strooi ze over je Aziatische of Arabische gerecht. Heel uitgesproken van smaak, wie er niet van houdt mag gewoon van het bloemetje genieten!

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021