Kruidenbosjes in het basispakket!

kruidenbosje

10 juli 2019

Er groeit zoveel moois op de tuin momenteel! Waar we heel erg blij van werden is onze kruidentuin. Nu is deze aardig kaal gesneden, want in alle basispakketten gaat een mooi gemengd kruidenbosje. Tjonge jonge …, dat is een hoop werk! Met veel handjes werd de klus uiteindelijk geklaard en nu maar hopen dat jullie er net zo blij van worden als wij zelf!

Elk bosje is verschillend, dus ga op ontdekkingstocht welke kruiden er in zitten en probeer ze allemaal uit! Grofweg kun je stellen dat de groene, zachte kruidenblaadjes het beste ná het koken kunnen worden toegevoegd, omdat je zo het meeste van de smaak behoudt. Taaiere, drogere kruiden zoals salie en tijm kun je gerust meekoken of bakken. Een teveel aan kruiden kun je ook in een flesje olijfolie stoppen om zo een geurige kruidenolie te maken. Hieronder bij elk kruid een paar suggesties: Peterselie zit in ieder bosje soms platte, soms gekrulde. Lekker bij van alles natuurlijk, in een soepje, op een broodje kaas, op gebakken aubergine of op de bietjes. Snijselderij lijkt erg op de platte peterselie, maar smaakt toch weer net een beetje anders. Lekker op gebakken vis of gebakken aardappels, (net als de peterselie trouwens) of als frisse toets in een Chinese kool salade. Salie is een prachtig kruidje voor een theetje bij zere kelen of getrokken in melk voor kindertjes die niet kunnen slapen. Ook in het eten smaakt hij erg lekker! Met gebakken witlof bijvoorbeeld, heerlijk bij kip- of lamsvlees, ook erg lekker op pasta. Het smaakt goed bij wat vettere gerechten. Bovendien helpt het bij de vertering daarvan. Oregano is vers niet zo heel bekend, maar op mediterrane gerechten met tomaat brengt dit kruidje extra zon. Op vakantie in Zuid-Europa zie je de wilde variant, Marjoraan, vaak in de berm staan. Die kun je ook gewoon eten. Thaise basilicum groeit gewoon in onze eigen tuin, dus, nee er is niet zoveel Thais aan, behalve de soort. Smaakt anders dan de groen, zachte basilicum die je goed kent, wat meer anijs-munt achtiger. Je hebt maar een beetje nodig, lekker in de Aziatische keuken. Voeg het rauw toe, al kun je het, beter dan de gewone basilicum, ook best meekoken. Bieslook is natuurlijk een heel bekende. Leuk, wat gehakte bieslook door de sla, op een omeletje of een soepje. Dragon is bekend in de Franse keuken en wordt gebruikt om eiergerechten, soepen en sausen als bearnaise en bechamel op smaak te brengen. Ook wordt het gebruikt voor de bekende dragonazijn. Lekker in stoofschotels, maar ook in een bietenrisotto smaakt hij goed! Tijm kent bijna iedereen. Lekker op vlees en aardappels, maar ook bij allerlei groente erg lekker, zoals bieten, wortels, tomaten, courgette en aubergine. Ris de kleine blaadjes van het takje, want dat is taai. Goudsbloem zit ook hier en daar in een bosje. Het is niet echt een keukenkruid, maar je kan wel de blaadjes van het bloempje afplukken en ze als garnering op je salade strooien, of de bloem laten drijven in je favoriete kopje kruidenthee. Koriander op ons land bestaat vooral uit bloemetjes, maar ook die kun je prima eten, ontdekten wij. Hak ze fijn en strooi ze over je Aziatische of Arabische gerecht. Heel uitgesproken van smaak, wie er niet van houdt mag gewoon van het bloemetje genieten!

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021

25 jaar van land naar klant!!!

01 juni 2021

Sebastiaan over duurzaamheid

28 mei 2021

Kievit-land 1997, vervolg

25 mei 2021

Land op het antwoordapparaat, 1997

18 mei 2021

De natuur doet niet aan oogstschema’s

13 mei 2021

Groei in 1996

11 mei 2021

Logistiek in den beginne

04 mei 2021

De advertentie, 1996

27 april 2021

‘Kievit, vertel eens van vroeger’!

20 april 2021

Kleine verjaardag

16 april 2021

Windtesten goed doorstaan en cadeautip!

18 maart 2021

Tweede tunnelkas

05 maart 2021

Ristorante

03 maart 2021

Van diepvries naar lente

24 februari 2021

Grelinetten, agrifitness en CO² vastlegging

18 februari 2021

Ja, lekker warm zo’n kas

10 februari 2021

Mag het een onsje minder?

08 februari 2021

Grelinettes in het Leidsch Dagblad

03 februari 2021

Temperatuursom en plantengroei

27 januari 2021

2020; Groei, corona-boost, rotweer, logistieke uitlijning en bijzondere ontmoetingen

16 december 2020

Kievit bij minister

09 december 2020

Op conferentie als panellid met bezoek van de minister!

03 december 2020

Groenlof als duurzaam alternatief

25 november 2020

Spruitjes

18 november 2020

Rondje langs de velden

04 november 2020

De eerste spruitjes!

21 oktober 2020

Na zonneschijn ….

10 september 2020

Vakantie!

22 juli 2020

Een kleine terugblik op 2020

15 juli 2020

Julikever brengt tuinderij een bezoekje

01 juli 2020

Tuinboontopjes

17 juni 2020

Bodemontwikkeling zichtbaar aan gewas

03 juni 2020

Egel ruw wakker gemaakt

27 mei 2020

IJsheiligen achter ons

20 mei 2020

With a little help from meerkoet

06 mei 2020

Eindelijk wat rustiger weer

29 april 2020

Raapstelen, vers van land naar klant

16 april 2020

Biologische raapstelen uit eigen kas

14 april 2020

Wezel bewaakt Kievit-tuin en de schildpadden zijn liever lui

14 april 2020

Lastig voorjaarsweer

01 april 2020

Topdrukte bij Kievit

25 maart 2020

Driedubbeldruk bij Kievit

18 maart 2020

Veel plezier van onze kas

11 maart 2020

Bio status Kievit-land

04 maart 2020

Honing van biologische Imkerij de Oase

28 februari 2020

Op naar Storm!

26 februari 2020

Planten in de kas

19 februari 2020

Kievitkas houdt het bij storm!

12 februari 2020

Circulariteit in de landbouw

05 februari 2020

Compost brengt jou een noeste voorjaars-workout!

29 januari 2020

Blue Monday is voor smurfen

22 januari 2020

Op het land

15 januari 2020

Bananen in het groentepakket? Werf een klant voor Kievit!

08 januari 2020

Bij het uiteinde van 2019

31 december 2019

schorseneren kun je leren

18 december 2019

De gouden grelinette award 2019

11 december 2019

De grote puzzel van de vruchtwisseling

04 december 2019

Verzopen akkers, droog Kievitland!

27 november 2019