Kruidenbosjes in het basispakket!


geschreven door Kievit op 10 juli 2019

Er groeit zoveel moois op de tuin momenteel! Waar we heel erg blij van werden is onze kruidentuin. Nu is deze aardig kaal gesneden, want in alle basispakketten gaat een mooi gemengd kruidenbosje. Tjonge jonge …, dat is een hoop werk! Met veel handjes werd de klus uiteindelijk geklaard en nu maar hopen dat jullie er net zo blij van worden als wij zelf!

Elk bosje is verschillend, dus ga op ontdekkingstocht welke kruiden er in zitten en probeer ze allemaal uit! Grofweg kun je stellen dat de groene, zachte kruidenblaadjes het beste ná het koken kunnen worden toegevoegd, omdat je zo het meeste van de smaak behoudt. Taaiere, drogere kruiden zoals salie en tijm kun je gerust meekoken of bakken. Een teveel aan kruiden kun je ook in een flesje olijfolie stoppen om zo een geurige kruidenolie te maken. Hieronder bij elk kruid een paar suggesties:

Peterselie zit in ieder bosje soms platte, soms gekrulde. Lekker bij van alles natuurlijk, in een soepje, op een broodje kaas, op gebakken aubergine of op de bietjes.

Snijselderij lijkt erg op de platte peterselie, maar smaakt toch weer net een beetje anders. Lekker op gebakken vis of gebakken aardappels, (net als de peterselie trouwens) of als frisse toets in een Chinese kool salade.

Salie is een prachtig kruidje voor een theetje bij zere kelen of getrokken in melk voor kindertjes die niet kunnen slapen. Ook in het eten smaakt hij erg lekker! Met gebakken witlof bijvoorbeeld, heerlijk bij kip- of lamsvlees, ook erg lekker op pasta. Het smaakt goed bij wat vettere gerechten. Bovendien helpt het bij de vertering daarvan.

Oregano is vers niet zo heel bekend, maar op mediterrane gerechten met tomaat brengt dit kruidje extra zon. Op vakantie in Zuid-Europa zie je de wilde variant, Marjoraan, vaak in de berm staan. Die kun je ook gewoon eten.

Thaise basilicum groeit gewoon in onze eigen tuin, dus, nee er is niet zoveel Thais aan, behalve de soort. Smaakt anders dan de groen, zachte basilicum die je goed kent, wat meer anijs-munt achtiger. Je hebt maar een beetje nodig, lekker in de Aziatische keuken. Voeg het rauw toe, al kun je het, beter dan de gewone basilicum, ook best meekoken.

Bieslook is natuurlijk een heel bekende. Leuk, wat gehakte bieslook door de sla, op een omeletje of een soepje.

Dragon is bekend in de Franse keuken en wordt gebruikt om eiergerechten, soepen en sausen als bearnaise en bechamel op smaak te brengen. Ook wordt het gebruikt voor de bekende dragonazijn. Lekker in stoofschotels, maar ook in een bietenrisotto smaakt hij goed!

Tijm kent bijna iedereen. Lekker op vlees en aardappels, maar ook bij allerlei groente erg lekker, zoals bieten, wortels, tomaten, courgette en aubergine. Ris de kleine blaadjes van het takje, want dat is taai.

Goudsbloem zit ook hier en daar in een bosje. Het is niet echt een keukenkruid, maar je kan wel de blaadjes van het bloempje afplukken en ze als garnering op je salade strooien, of de bloem laten drijven in je favoriete kopje kruidenthee.

Koriander op ons land bestaat vooral uit bloemetjes, maar ook die kun je prima eten, ontdekten wij. Hak ze fijn en strooi ze over je Aziatische of Arabische gerecht. Heel uitgesproken van smaak, wie er niet van houdt mag gewoon van het bloemetje genieten!


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!