Luizenmoeders (of -vaders) gezocht


geschreven door Kievit op 5 juni 2019

Bij de tuinders in het land is momenteel een enorme luizenexplosie. De droogte en de temperatuurschommelingen zorgen ervoor dat het momenteel luilekkerland is voor de bladluizen. Wij staan onze producten, maar ook die van collega’s, nog uitgebreid te spoelen alvorens we ze uitleveren. Dat betekent nog even flink wat extra werk voor de gewone kost.

Overigens schiet de natuur ons wel te hulp. Met name de larven van lieveheersbeestjes gaan momenteel flink te keer. Verkijk je niet op het knuffelgehalte van een lieveheersbeestje. Allereerst laat hij een bedenkelijk goedje op je hand achter als hij twijfelt aan jouw knuffelgehalte. Ten tweede, de larven dat zijn een soort luizentijgers; veelvraten, monsters zijn het! Zij verslinden luizen zoals je kinderen een bak chips wegknagen. Zou ik een luis zijn, dan zou ik niet onbezonnen aan de sla van Kievit durven zuigen, met deze verschrikkelijke diertjes in de buurt. Dat probeer ik de luisjes ook uit te leggen: ‘Misschien toch beter elders jullie luizig bestaan continueren?’. De producenten van de verse biologische groenten in Nederland, maar zelfs ook in Spanje, staan dus wel een beetje onder druk onder deze invasie.

Wat je als consument kunt doen? Realiseer je allereerst dat je mag blij mag zijn dat er geen chemicaliën gebruikt zijn voor de teelt van je voedsel. De alarmerende sterfte onder nuttige insecten hangt onder andere samen met het gebruik van bijvoorbeeld anti-luizen middelen. Ten tweede, met wat extra spoelwerk raak je ze wel kwijt. En ten derde, een luis is een nuttige bron van eiwit, mocht je er toch nog ééntje missen.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!