Nat, koud en zweten


geschreven door Kievit op 6 februari 2019

Zweten

Buiten is het niet meteen weer waar je zin van krijgt. Net boven nul, regelmatig een koude bui en nog weinig te beleven. Dus ons innerlijk vuur zal ons door de komende periode heen moeten leiden. En je zal zien, als je dat lukt, dat er vanzelf meer licht zal komen. En heel erg troostrijk is natuurlijk dat dit ook zonder innerlijk vuur gewoon gaat gebeuren. Op sommige tuinderijen is er al weer wat leven. David (Ekologisch, Roelofsarendsveen) heeft alweer voor de tweede week veldsla voor ons en zelfs ook al snijbiet! Met zijn koude kas komt er al volop werk aan.

En ook wij zijn aan het zweten. Buiten werken we aan het laatste schuurtje, daar wordt vanwege de temperatuur niet heel erg bij gezweet maar wel gestaag vorderen gerealiseerd.

Aaltjes

Binnen is het nog wel even zweten, op de vruchtwisseling (het bouwplan) en analyses van de bodem. De laatste analyses zorgde voor een vervelende verrassing: er heeft zich een klein, nietig wezentje ontwikkeld tot een zorgwekkende populatie aaltjes.

Voordat wij een aaltje afbranden wat zich niet kan verweren; hij is een voorbeeld voor alle kinderen en echtgenotes, want hij lust zowat alle groentes. En dat is dan ook zijn grootste nadeel, hij is niet geneigd om wat voor ons te laten staan.

In de Bollenstreek zie je regelmatig een veldje onder water staan, dat is tegen de aaltjes. Vroeger werden daar gruwelijke chemische middelen tegen in gezet, maar tegenwoordig wordt een stuk land steeds vaker onder water gezet. Behalve deze groenten-aaltjes ben je dan ook de goede aaltjes kwijt, de roof-aaltjes. Bovendien raakt het biologisch evenwicht verstoord en daar zit je natuurlijk niet op te wachten met je beginnende bio-tuin.

Afrikaantjes

Dus wij broeden dus op andere maatregelen. Er zijn gelukkig ook genoeg gewassen die het aaltje wel lust maar die er makkelijk overheen groeien en er is één zwakke plek, hij sterft als hij aan een Afrikaantje zuigt. Dus die gaan we opnemen in het bouwplan.

Grappig genoeg vindt ’ie ze ook nog eens lekker maar hij overleeft het niet. Hopelijk krijgt het aaltjesbevrijdingsfront geen lucht van onze barbaarse plannen, want we moeten er echt snel van af. Gelukkig kunnen we met wat gepuzzel de Afrikaantjes na de sla, spitskool, paksoi of rucola zetten, want anders zouden we driftig op zoek moeten naar nieuwe recepten. ‘Pizza Africana’ klinkt best goed, maar smaken, dat is maar de vraag …


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!