Pastinaak van Jan en Sam

pastinaak in kist

geschreven door Kievit op 31 januari 2017

Voordat Columbus met zijn boot terugkwam uit Amerika, met aan boord bessen van de aardappelplant, was pastinaak een uiterst belangrijk gewas in onze contreien. De Leidsche stamppot is origineel vervaardigd met peen en pastinaak. De wilde pastinaak groeit op lemige grond in het wild. Het is een gele schermbloem waarvan de zaden aromatisch ruiken. U kent het verhaal, de bessen van Columbus werden gegeten door de notabelen. Die werden goed beroerd, want de bessen zijn giftig. Pas veel later werden de knollen van deze plant ontdekt als zeer eetbaar. Nog veel later was het mogelijk om bij Kievit op de knollen van het aardappelras Agria een abonnement te nemen, zodat u nooit meer misgreep. Maar dat terzijde, want we dwalen af!

De pastinaak, daar ging het om! Sommigen interesseert het niet op welk voedsel onze voorvaderen met de hand de dijken groeven, waar wij nog steeds droge voeten mee houden. Natuurlijk, die dijken zijn weliswaar later machinaal opgehoogd, maar als je een kilometertje dijk kan opspitten, dan moet je goed voedsel hebben gehad. En dat beste mensen, dat komt natuurlijk niet uit een pakje, het wordt ook niet met de pizza-brommer aan huis bezorgd (met de tweede voor half geld). Neen, het zit deze week gewoon in uw Kievit-pakket; pastinaak!

Wij zijn in ons polderlandje de pastinaak een beetje uit het oog verloren. Waarom is een raadsel, want het is gewoon een heel smakelijk gewas dat bijvoorbeeld in Engeland razend populair is. Engeland? Is dat niet het land dat ons mooie collectief van Europa verlaat? Is dat ook niet het land waar ze claimen voetbal te hebben uitgevonden en vervolgens als groot land al meer dan 50 jaar geen prijs meer hebben gewonnen met het nationale elftal? Tja, zo redenerend zou je juist misschien geen pastinaak moeten eten.

Wij van Kievit zeggen, probeer dat lekkere en makkelijke ovengerecht met pastinaak nou maar. Met rozemarijn. Tijm mag ook. En wat geweldig, er zitten ook aardappels in! Zo ontmoeten het oude en nieuwe Nederland elkaar in één ovenschotel. Jan en Sam van Geffen uit de Flevopolder (die is niet handmatig gegraven) teelden ze voor Kievit.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!