Rauw, rauwer, rauwst

groenten op vorken

10 maart 2017

Elke week voorzien we jullie van heerlijke recepten, hoe al die lekkere biologische groentes te koken, wokken, garen, grillen of stoven. Toch is soms dat verhitten zonde van de pure smaak. Aankomende week hebben we daarom een verrassend recept met rauwe bloemkool als couscous!Er zitten een hoop gezondheidsvoordelen aan rauw voedsel eten. Volgens de ‘raw food’ filosofie is rauw voedsel eten het gezondste wat je voor je lichaam kunt doen. Een van de grote voordelen is dat alle nutriënten nog aanwezig zijn en de enzymen nog heel zijn. Om binnen ‘raw food’ te vallen, mag het voedsel niet verhit worden boven de 48°C.

Om nu gelijk 100% raw te gaan, vinden wij wat ver gaan. En koken, wokken, garen, grillen, stoven vinden wij gewoon veel te leuk (en lekker!) om te doen. Wel willen we je een aantal gezondheidsvoordelen van rauwe producten meegeven, want ‘raw food’ bevat méér van alles wat goed voor je is!

Meer enzymen

Zo blijven de enzymen in rauwe producten in takt. Deze complexe eiwitten zijn als katalysator betrokken bij bijna alle biochemische processen in ons lichaam, zo ook bij de vertering van voedsel. Als ze niet meer in ons eten zitten, moet ons lichaam ze zelf gaan aanmaken. Het uitputten van onze enzymenreserve door uitsluitend gekookt voedsel te eten wordt in verband gebracht met versnelde veroudering, ziektes en overgevoeligheid voor stress.

Meer Chlorofyl

Daarnaast bevatten groene (blad)groentes chlorofyl. Dit is de pigmentstof die planten hun groene kleur geeft en waarmee de plant zonne-energie omzet en zo voedingsenergie levert voor ons. Het mooie is dat chlorofyl en hemoglobine (de ijzerhoudende kleurstof van de rode bloedlichaampjes) bijna dezelfde structuur hebben. Net als hemoglobine vervoert Chlorofyl ook zuurstof en door rauw chlorofyl-rijk voedsel te eten, verhoog je het zuurstof gehalte in je cellen en dat is gunstig voor je gezondheid! Bovendien heeft Chlorofyl een reinigende werking met name in de darmen. Het werkt als het ware als een beschermlaagje en zorgt ervoor dat schadelijke vrije radicalen en toxische kankerverwekkende stoffen die bijvoorbeeld worden gevormd als je veel rood vlees eet, ingekapseld worden, zodat de schadelijke werking in de darmen en lever worden afgeremd.

Meer goede bacteriën

Gefermenteerde groentes vallen ook onder ‘raw food’. Onze darmflora zit vol met bacteriën, deze hebben we nodig voor een gezonde spijsvertering. Door het koken en pasteuriseren van ons voedsel krijgen we steeds minder goede bacteriën binnen. De melkzuurbacteriën die ontstaan tijdens de fermentatie hebben een belangrijke plek in een gezonde darmflora.

Meer antioxidanten

Antioxidanten zitten in heel veel van onze voedingsproducten: groente, fruit, zaden, noten, kiemen, ga zo maar door. Ze voeren vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.Het verwerken van rauw voedsel is makkelijker dan je denkt. En veel producten eet je waarschijnlijk al rauw. Een heerlijke salade met koudgeperste olijfolie, een handje nootjes en kiemen vallen hier ook gewoon onder. Net zoals fruit- en groentesmoothies. Met een handje spinazie door je smoothie ben je al een heel eind op weg!

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021