Rauw, rauwer, rauwst

groenten op vorken

10 maart 2017

Elke week voorzien we jullie van heerlijke recepten, hoe al die lekkere biologische groentes te koken, wokken, garen, grillen of stoven. Toch is soms dat verhitten zonde van de pure smaak. Aankomende week hebben we daarom een verrassend recept met rauwe bloemkool als couscous!Er zitten een hoop gezondheidsvoordelen aan rauw voedsel eten. Volgens de ‘raw food’ filosofie is rauw voedsel eten het gezondste wat je voor je lichaam kunt doen. Een van de grote voordelen is dat alle nutriënten nog aanwezig zijn en de enzymen nog heel zijn. Om binnen ‘raw food’ te vallen, mag het voedsel niet verhit worden boven de 48°C.

Om nu gelijk 100% raw te gaan, vinden wij wat ver gaan. En koken, wokken, garen, grillen, stoven vinden wij gewoon veel te leuk (en lekker!) om te doen. Wel willen we je een aantal gezondheidsvoordelen van rauwe producten meegeven, want ‘raw food’ bevat méér van alles wat goed voor je is!

Meer enzymen

Zo blijven de enzymen in rauwe producten in takt. Deze complexe eiwitten zijn als katalysator betrokken bij bijna alle biochemische processen in ons lichaam, zo ook bij de vertering van voedsel. Als ze niet meer in ons eten zitten, moet ons lichaam ze zelf gaan aanmaken. Het uitputten van onze enzymenreserve door uitsluitend gekookt voedsel te eten wordt in verband gebracht met versnelde veroudering, ziektes en overgevoeligheid voor stress.

Meer Chlorofyl

Daarnaast bevatten groene (blad)groentes chlorofyl. Dit is de pigmentstof die planten hun groene kleur geeft en waarmee de plant zonne-energie omzet en zo voedingsenergie levert voor ons. Het mooie is dat chlorofyl en hemoglobine (de ijzerhoudende kleurstof van de rode bloedlichaampjes) bijna dezelfde structuur hebben. Net als hemoglobine vervoert Chlorofyl ook zuurstof en door rauw chlorofyl-rijk voedsel te eten, verhoog je het zuurstof gehalte in je cellen en dat is gunstig voor je gezondheid! Bovendien heeft Chlorofyl een reinigende werking met name in de darmen. Het werkt als het ware als een beschermlaagje en zorgt ervoor dat schadelijke vrije radicalen en toxische kankerverwekkende stoffen die bijvoorbeeld worden gevormd als je veel rood vlees eet, ingekapseld worden, zodat de schadelijke werking in de darmen en lever worden afgeremd.

Meer goede bacteriën

Gefermenteerde groentes vallen ook onder ‘raw food’. Onze darmflora zit vol met bacteriën, deze hebben we nodig voor een gezonde spijsvertering. Door het koken en pasteuriseren van ons voedsel krijgen we steeds minder goede bacteriën binnen. De melkzuurbacteriën die ontstaan tijdens de fermentatie hebben een belangrijke plek in een gezonde darmflora.

Meer antioxidanten

Antioxidanten zitten in heel veel van onze voedingsproducten: groente, fruit, zaden, noten, kiemen, ga zo maar door. Ze voeren vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Zo kunnen antioxidanten helpen tegen deze beschadiging en daarmee mogelijk op de lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten voorkomen.Het verwerken van rauw voedsel is makkelijker dan je denkt. En veel producten eet je waarschijnlijk al rauw. Een heerlijke salade met koudgeperste olijfolie, een handje nootjes en kiemen vallen hier ook gewoon onder. Net zoals fruit- en groentesmoothies. Met een handje spinazie door je smoothie ben je al een heel eind op weg!

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021

25 jaar van land naar klant!!!

01 juni 2021

Sebastiaan over duurzaamheid

28 mei 2021

Kievit-land 1997, vervolg

25 mei 2021

Land op het antwoordapparaat, 1997

18 mei 2021

De natuur doet niet aan oogstschema’s

13 mei 2021

Groei in 1996

11 mei 2021

Logistiek in den beginne

04 mei 2021

De advertentie, 1996

27 april 2021

‘Kievit, vertel eens van vroeger’!

20 april 2021

Kleine verjaardag

16 april 2021

Windtesten goed doorstaan en cadeautip!

18 maart 2021

Tweede tunnelkas

05 maart 2021

Ristorante

03 maart 2021

Van diepvries naar lente

24 februari 2021

Grelinetten, agrifitness en CO² vastlegging

18 februari 2021

Ja, lekker warm zo’n kas

10 februari 2021

Mag het een onsje minder?

08 februari 2021

Grelinettes in het Leidsch Dagblad

03 februari 2021

Temperatuursom en plantengroei

27 januari 2021

2020; Groei, corona-boost, rotweer, logistieke uitlijning en bijzondere ontmoetingen

16 december 2020

Kievit bij minister

09 december 2020

Op conferentie als panellid met bezoek van de minister!

03 december 2020

Groenlof als duurzaam alternatief

25 november 2020

Spruitjes

18 november 2020

Rondje langs de velden

04 november 2020

De eerste spruitjes!

21 oktober 2020

Na zonneschijn ….

10 september 2020

Vakantie!

22 juli 2020

Een kleine terugblik op 2020

15 juli 2020

Julikever brengt tuinderij een bezoekje

01 juli 2020

Tuinboontopjes

17 juni 2020

Bodemontwikkeling zichtbaar aan gewas

03 juni 2020

Egel ruw wakker gemaakt

27 mei 2020

IJsheiligen achter ons

20 mei 2020

With a little help from meerkoet

06 mei 2020

Eindelijk wat rustiger weer

29 april 2020

Raapstelen, vers van land naar klant

16 april 2020

Biologische raapstelen uit eigen kas

14 april 2020

Wezel bewaakt Kievit-tuin en de schildpadden zijn liever lui

14 april 2020

Lastig voorjaarsweer

01 april 2020

Topdrukte bij Kievit

25 maart 2020