Rondje langs de velden


geschreven door Kievit op 4 november 2020

Nu het iets minder nat is (van zeiknat naar gewoon herfstig nat), zijn we begonnen om onze akkertjes echt winterklaar te maken. We zijn bezig de oogstresten op te ruimen. Met onze klepelmaaier achter de tweewielige trekker maken we alle restjes klein, zodat ze makkelijk verteren in de grond. Dat is belangrijk, want oogstresten zijn erg vervelend als je in het nieuwe seizoen wilt planten of schoffelen. Bovendien kunnen oogstresten ook opslag vormen. Kleine bietjes die zijn blijven liggen, blijven vaak leven en kunnen bijvoorbeeld in het voorjaar als het ware onkruid worden. De nieuwe planting krijgt dan concurrentie door een niet oogstbare bietenplant. Willen wij dat? Driewerf neen! Een nieuw seizoen hoort te voelen als een schone lei met ruimbaan voor de nieuwe generatie aanplant. Punt.

Ook dit jaar hebben we te maken gehad met echte weerspieken. Vooral grote hoeveelheden neerslag tegelijk vormden een probleem. Is het droog? Nou dan, hier voor een halfjaar neerslag. Dank je wel, dankbaarheid hoort te overheersen, maarrrrR alles is wel een beetje verzopen.

Dus het ‘nieuwe’ weer vraagt nieuw beleid. Nu gaan wij deze week proberen om met een klein ploegje de percelen wat boller neer te leggen. Dat zou als voordeel kunnen hebben dat de bolle kant eerder opdroogt en dat de lager gelegen zijkanten gaan fungeren als afwatering. Alles hangt er een beetje vanaf of we dit voor elkaar krijgen met onze relatief lichte mechanisatie. Zware machines kunnen dat gemakkelijker maar zouden onze bodem beschadigen.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!