Schorseneren kun je leren

Schorseneren koken

15 februari 2023

Op zoek naar duurzamere eetgewoonten die de seizoenen wat meer volgen, kom je in de winter wel een paar stevige gasten (m/v) tegen. Het betreft vaak penwortels, knollen of kolen. Uitstekend voedsel, alleen wel wat robuust. Wij van de firma Kievit geloven in balans. Niet louter nog ‘oergroenten’, maar ze zeker zo nu en dan de revue laten passeren met de nodige begeleiding. Dat laatste niet alleen in culinaire zin, maar juist ook om mogelijke gevoelens van lichte paniek, veelal ontstaan in het reptielenbrein, te helpen couperen. Bij Schorseneren beginnen we derhalve altijd met de buikademhaling. Schorseneren kun je leren.

Allereerst de schorseneer. Als je hem in de zomer ziet, dan kan je je niet voorstellen dat je een krap half jaar later er culinaire stress van zou kunnen krijgen. Een prachtige grote gele paardenbloem siert de velden. Niet vaak mag een groente bloeien en zeker niet een wortelgewas. Meestal resulteert dat in een harde stengel, een soort bezemsteel in de penwortel. Maar nee hoor, niet bij de schorseneer, de zwarte wortel met de gele zomerse bloem. Die bloem die houdt natuurlijk geen stand. Zomerspul, net als de meeste bloemen. Bloemen zijn vergankelijk, dat is een deel van hun schoonheid. Je betaalt voor aftakeling, je kan beter een veld schorseneren koesteren. Jawel, hooggeëerd bio-groentenpubliek, laten we wel wezen, want ook de wortel is mooi. Zwart en lang als een slang. Het sap werd gebruikt tegen adderbeten, alsof de plant het ons laat zien. Nu is de kans op een slangenbeet in Nederland minder groot dan de kans dat je van een berg valt in de polder. Hoewel, in Drenthe hebben we nog wel eens adders gefotografeerd. Ai, wat dwaal ik af, dat is niet zo slim, want dat zou de indruk kunnen wekken dat ik van de culinaire betekenis van schorseneren probeer weg te draaien. Dus opnieuw, recht door het midden!

Schorseneren worden ook wel asperges van de armen genoemd. Dat ‘armen’ klinkt weer een beetje goedkoop, echter voor de smaak wordt hier dus wel even een statement gemaakt.  Een schorseneer is nog geen asperge, edoch er zijn sjieke restaurants genoeg die met veel smaak een schorseneer voor je bereiden en dat is natuurlijk niet omdat de smaak zo weinig te brengen heeft. Nee, deze uiterst duurzame groente is gewoon heel lekker te bereiden. En eigenlijk best makkelijk. Zie de receptenpagina of bezoek eens onze website, daar vind je nog meer recepten! Schillen, hou je dunschiller nat. Dat is de truc. De keukenmeiden hadden die vroeger niet.

Naast de stevige wintertypes zijn er nog enkele frivole groentes mogelijk in de winter. Paksoi en nog een paar blaadjes uit de kas. Witlof uit de schuur, prei van het veld en dan heb je het ongeveer wel. Vandaar ook dat in het groente-assortiment best wat groenten uit Zuid Europa te vinden zijn. In ‘andere tijden’, een onderhoudend programma over de recente geschiedenis, ging een keer een aflevering over overwinteraars in Spanje. Bussen met Nederlandse ouderen gingen vanaf de jaren ’60 naar het zuiden. Meestal mensen op leeftijd die de grauwe winters zat waren. Gaat dat ook zo met groenten in de winter? Niet helemaal, want de tocht is precies andersom. De groenten worden daar geteeld voor Noord Europa en hiernaartoe vervoerd. In de winter zijn de temperaturen daar dusdanig dat gewone groentesoorten gewoon doorgroeien. In de zomer vinden ze het vaak bij ons weer fijner. Overzomeren in Nederland? Met venkel, van origine een Italiaanse groente, is dat zeker zo. Die trekt de Italiaanse zomer nauwelijks. En hier moet het ook niet extreem heet worden. ‘Nou meid, ik ga weer lekker naar Nederland van het weer genieten’. Kun je het voorstellen?

Momenteel valt dat overwinteren in het zuiden dus bar tegen. Het weer is koud en nat. De aanvoer stagneert steeds vaker. We moeten sommige producten voor recordprijzen inkopen, als ze al verkrijgbaar zijn. In het programma ‘Nieuwe Tijden’, volgen we overwinteraars met spijt, vandaag bloemkool. Tja, als tuinders geen garantie krijgen op het weer, dan is het natuurlijk al helemaal niet redelijk dat mensen die in een strandstoel hangen dat wel zouden krijgen.

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022

Eu-not so-nice of de next BKW-E

23 februari 2022

Kievit maakt kans op grote landbouwprijs!

09 februari 2022

Grond in Lelystad verkennen

04 februari 2022

Terugblik op een bewogen jaar; jubileum en transitie

22 december 2021

Palmkool uit Lelystad

23 november 2021

Japanse havermout

19 november 2021

Nieuwe draaitafel in tha house!

10 november 2021

Grond en huis nabij Lelystad!

03 november 2021

Zwarte grond – ons zwarte goud

28 oktober 2021

Daglicht keldert, veld veranderd

30 september 2021

25 jaar Kievit; de begin jaren 2000, te klein behuisd!

09 juli 2021

De geschiedenis gaat voort; de ontwikkelfase en weerstandspunten

01 juli 2021

Verhuizing naar Katwijk

24 juni 2021

Van tuinder naar verwerker

24 juni 2021

Kievit 25 jaar

09 juni 2021

25 jaar van land naar klant!!!

01 juni 2021

Sebastiaan over duurzaamheid

28 mei 2021

Kievit-land 1997, vervolg

25 mei 2021

Land op het antwoordapparaat, 1997

18 mei 2021

De natuur doet niet aan oogstschema’s

13 mei 2021

Groei in 1996

11 mei 2021

Logistiek in den beginne

04 mei 2021