Spruitjes koken? Bij kievitamines is dat geen probleem!

Een sfeerfoto met spruitjes en bloemkool

24 oktober 2017

Hoera, ze zijn er weer! De overheerlijke spruitjes van Chris Kempenaar uit Leimuiden! Chris teelt van alles en nog wat, maar spruitjes zijn toch wel zijn specialiteit. En dat is niet voor niets, want Leimuiden ligt midden in hét spruitjesgebied bij uitstek, een heus terroir! Rond Woubrugge en Leimuiden, daar moet je zijn. De humusrijke kleigrond is daar uitstekend geschikt voor de lekkerste spruitjes.Spruitjes hebben hun imago niet mee. Kinderen zouden er niet van houden en ‘spruitjeslucht’ staat voor alles en iedereen die is blijven hangen in de jaren ‘50 van de vorige eeuw.

Welnu, mensen die dit beweren zijn zelf blijven hangen, want kinderen blijken in grote getale spruitjes te kunnen waarderen. En wij koken ze graag en regelmatig en echt, die spruitjeslucht is ons vreemd. De veredeling heeft overigens niet stil gestaan. Het echte bittere lijkt wel een beetje te zijn verdwenen. Het scheelt ook hoe vers je ze eet en hoe ze worden gekweekt. De spruitjes van Chris zijn super vers, en langzaam gegroeid op biologische compost.

Bereiding spruitjes

Laat ze niet liggen totdat ze zacht zijn, maar proef de smaak van een echte groentedelicatesse. Wil je overheerlijke spruitjes eten? Gebruik bij voorkeur een stoompan en hou de kleur goed in de gaten. Spruitjes prik je regelmatig met je vork tijdens het koken en let op dat ze niet te gaar worden. Zodra ze verkleuren dan zijn ze eigenlijk al te gaar. Dus hou ze in de gaten, soms is 5 à 10 minuten al genoeg.

Bloemkool

Er zijn van die koolsoorten, die het eigenlijk wel lekker vinden dat het een beetje kouder wordt. Soorten als bloemkool en broccoli groeien prima in de zomer, maar genieten ook van de koelte. Want je weet het, die vermaledijde zomer, die altijd en eeuwig maar wordt bejubeld en bezongen, is eigenlijk het seizoen van alle zuigende en knagende insecten. Nu de herfst voortschrijdt, de dagen korter worden en de temperaturen wat dalen, hebben ze een minder grote snavel. Net als wijzelf komt ook de gemiddelde vlieg wat meer tot bezinning, als de donkere dagen alras nabij schrijden. Wat is de reden van mijn bestaan en – ff praktisch- heb ik eigenlijk al een goede plek voor de winter? Kijk, dat is alweer een hele andere grondhouding dan ‘Waar zal ik vandaag mijn insectensnuit es ff insteken’.En het is niet alleen dat de zwermen insecten weer afnemen, ook de koolzetting van de bloemkool gaat veel makkelijker. Het is een wonder van de bloemkool: na een krachtige bladrozet te hebben gevormd, komt de maagdelijk witte bloemkoolroos tevoorschijn als de geboorte van een nieuw kind. En dat lukt opvallend genoeg niet als het erg warm is. Een warme zomerperiode leidt dus tot een groot gebrek aan bloemkolen. Daar hoef je in het najaar niet bang voor te zijn, want ook een relatieve warme week zoals we hem pas hadden, is in de verste verte niet warm genoeg om dit proces te verstoren. Leve de herfstbloemkool!De bloemkool ontleent een deel van zijn identiteit aan de maat van de kool. De ‘markt’ wil graag achters, u  raadt het al, van deze gaan er acht in een kist. Soms zijn er ook tieners en zessers verkrijgbaar. En met de groentepakketten proberen we met deze beschikbare maten altijd een solide pakket samen te stellen. In ons opstartjaar van Kievit, nog met eigen teelt, toen kweekten we ook bloemkool. De teelt ging fantastisch. Ik herinner me nog die ene bloemkool. Geen tien, geen acht, geen zes maar een heuse één! De kool vulde in zijn eentje de hele krat. Tja, dan heb je toch weer wat uit te leggen als beginnende bioteler…

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022