Spruitjes


geschreven door Kievit op 18 november 2020

In de spruitjes van afgelopen periode zat een kwaliteitsprobleempje, in de vorm van een luis die in de spruitjes kroop. De melige koolluis is zijn naam. Ik weet niet of je wel eens naar die survivalprogramma’s op Discovery tv kijkt, die beginnen vaak met een dropping in de woestenij. Vervolgens moet de arme droppeling, we noemen hem ‘Droppie’, gewapend met slechts een tandenstoker en een paperclip, zich door een tropisch regenwoud worstelen. Het voedsel vergaart hij terplekke, een rijpe bes, een mals blaadje, een leguaan, een handje mieren, etc. Elke gevonden larf wordt geprezen als een eiwitrijk feestmaal. Droppie zou de melige koolluis dan ook zeker hebben geprezen als een zeer welkome bron van eiwitten. Alleen hoe anders dan deze held in het oerwoud is onze perceptie van hoe ons voedsel wordt aangeleverd! Ook wij doen non-stop aan survivallen in onze verwarmde huizen, maar dat heeft meer te maken met regeldruk, parkeerbonnen, gezinsdynamiek, al dan niet verzekerde slotjesbeugels en ander klein leed. Eiwit als vraagstuk hebben we onder controle, dus ook wij vinden dat de melige koolluis niet in grote hoeveelheden in het pakket hoort.

Met een stevige delegatie van de firma Kempenaar heb ik topoverleg gehad over eiwit-arme spruiten en ze gaan nu over op een ander ras. Eéntje met meer gesloten schilletjes, waar een luisje niet zo snel onder kruipt. Ook speelt het probleem van de luizen met name in grillige zomers, dus ja, zo één waar we mee te maken hadden in het afgelopen jaar en dan vooral met vroege spruiten. Bovendien moeten de spruitenplanten eigenlijk getopt worden. Ook dit wordt opgepakt door de heren Kempenaar.
Een enkel luisje is verder natuurlijk geaccepteerd. Wie gegarandeerd luizenvrij wil leven doet er goed aan om de Volkskrant van 13 november er nog even bij te pakken. Er gaat eindelijk goed onderzoek plaatsvinden naar de werkelijke gezondheidseffecten van spuitmiddelen. Opmerkelijk artikel als je je bedenkt dat al decennia lang wordt gepredikt dat de veiligheid van deze manier van werken buiten kijf staat. Hoe dan ook, je omarmt dan echt veel beter een luis en wij gaan ons biologische best doen als het er teveel worden.

Overigens zijn spruitjes steeds populairder geworden. Opvallend hoeveel kinderen gewoon van spruitjes houden als ze ze leren eten. En een goede kaassaus werkt als Haarlemmerolie.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!