Stikstof in het nieuws, bij Kievit circulair

Werkzaamheden op het land

geschreven door Kievit op 4 september 2019

Stikstof houdt momenteel het bestuur stevig in zijn greep. We produceren in de samenleving veel te veel stikstof, wat tot een enorme druk leidt op het milieu. Het verdwijnen van zeldzame plantensoorten en biotopen in Nederland heeft voor een groot deel met de stikstofvervuiling te maken. Landbouw, industrie en huishoudens produceren er teveel van en dat komt in het milieu terecht. Je groenten komen momenteel grotendeels van onze tuin en daar hebben we, al zeggen wij het zelf, een mooie circulaire stikstofbalans.

Onze compost wordt namelijk gemaakt van maaisels van natuurgebieden. Riet en graslanden worden gemaaid om de in planten opgeslagen stikstof af te voeren. Deze is door lucht en water aangevoerd en door het maaisel af te voeren, onttrek je het weer aan de natuur. Hierdoor kunnen plantensoorten die van een schrale bodem houden weer terugkomen. De compost die wij ontvangen ruikt fris, is vrij van afval en verrijkt het bodemleven in onze grond. Daar groeien de gewassen weer goed op. Naast deze compost hebben we nog andere plantaardige mestkorrels om de planten verder te stimuleren om goed te groeien. Met de compost voeden we bodem en met luzernebrokjes en korrels van plantaardige reststromen sturen we de plant bij als er tekorten zijn.

Uiteraard zijn alle compost en mestkorrels die wij gebruiken door Skal goedgekeurd. Het leuke is dat we onze hele tuinderij op deze manier plantaardig en circulair van voedingstoffen voorzien.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!