Temperatuursom en plantengroei


geschreven door Kievit op 27 januari 2021

Als we niet uitkijken, dan zijn we in deze tijd van het jaar een soort holbewoners. Gevlucht voor de minder gastvrije weersomstandigheden. Wel tamelijk verwende, met veel luxe zoals koelkast, warme douche, toilet en misschien wel vloerverwarming, maar in essentie tamelijk inpandig. Het is daarom even opletten, want we missen daardoor niet alleen beweging, frisse lucht en de aanmaak van vitamine D, we missen ook de kleine en grote geluksmomentjes en de verbondenheid met de natuur.

Hoewel volgens sommigen alles altijd ‘minder’ wordt, is dit het moment van het jaar dat in de natuur alles langzaam juist ‘iets meer’ wordt. Je moet er op letten, maar op zonnige hoekjes met een beetje beschutting kun je al wat grasjes in beweging zien komen. Vers groen strekt zich, nieuwe sprietjes dienen zich aan. Het nieuwe seizoen begint heel, heel voorzichtig.

In de landbouw werken veeboeren met een temperatuursom van het gras. Ze tellen de graden vanaf het begin van het jaar bij elkaar op en als je een bepaalde som hebt gereikt, dan gaat als het goed is het gras groeien. Dat is het moment dat er kunstmest wordt gestrooid. Nu zijn wij van de firma Kievit niet op aarde om verhalen over kunstmest te verspreiden, maar het gaat even om die opmerkelijke rekensom, waarmee je dus als het ware plantengroei lijkt te kunnen voorspellen.

In ieder geval, zo blijkt maar weer, komen de grasjes relatief vroeg in het seizoen op gang. Als voedselvoorraad voor de dieren. Als je nu wandelingen maakt en je kijkt naar de details, als het even kan met enige regelmaat, dan zie je dus alles langzaam wat wakker worden. Elk plantje heeft zijn eigen som, zijn eigen moment. En die kleine details geven vreugde en voedsel aan de geest. Ja uiteindelijk (en daar heb je ons voor ingehuurd) brengt de som zelfs vers biologisch voedsel. Aangezien in de laatste enquête ‘gras’ laag scoorde bij gewenste groenten, moet je nog heel even geduld hebben!


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!