Terugblik op het seizoen en zomerreces!

op vakantie!

21 juli 2023

Jawel, de eerste helft van het seizoen zit er op. Niet alleen voor ons, maar voor veel tuinders met korte groenteteelten is er sprake van een voorseizoen en een naseizoen. Voor veel tuinbouwers zijn de grote zomervakanties dé grote onderbreking. Immers, de consumenten gaan naar het buitenland en de toeristen die op hun beurt hier naar toe komen, eten niet meteen de biologische producten die de vertrekkers niet afnemen. Het zou een voorwaarde moeten zijn om Nederland te mogen bezoeken (minimaal twee stuks Kievitgroente p.d.). Dat is helaas nog niet geregeld (schandalig), dus de afzet valt grotendeels stil en vandaar ook dat steeds meer tuinders de stekker er eventjes uittrekken. Die onderbreking geeft wel weer even tijd voor een korte terugblik!

Het weer en het grotere verband
We zijn nog nooit zo onafhankelijk geweest van het weer als nu en toch houdt het ons meer bezig dan ooit, zo lijkt het. Wij op de tuinderij en ook de bezorgers hebben natuurlijk even zorgen als het heel hard begint te waaien of als het bloedheet wordt. Toch is de impact kleiner dan vroeger, het is niet dat we hele oogsten kwijtraken of dat onze huizen in gevaar komen. Goede dijken, betere teeltsystemen, auto’s met een dak, degelijkere constructies waarin we werken en leven: het weer heeft veel minder vat op ons dan vroeger. In donkere tijden werd slecht weer in verband gebracht met toorn van boven. Heil en onheil kwamen van God of van goden. Tegenwoordig ‘vertrouwen’ we meer op wetenschap om fenomenen te verklaren. Helaas wordt het gemoed er niet meteen lichter van, net als vroeger krijg je er met nieuwe inzichten gevoelens van onheil van. Dus in zoverre is er weinig veranderd: we kijken met zorg naar het weer en of het aanhoudende of versterkende trends zijn. Ondanks een paar stevige uitdagingen op weergebied, mogen we dit jaar niet te hard klagen. We werken ook aan weerbare tuinbouw-strategieën en de oogsten zijn dit jaar niet slecht.

Éen jaar is geen jaar, sprak de dame van de zaadfirma vandaag, toen ik met haar over verdere verfijning van strategieën voor het volgend teeltseizoen besprak. Een vroeg ras inzetten of juist een sterker ras en deze misschien iets later planten? Om zo de veel voorkomende aanhoudende noorden- en oostenwinden van het voorjaar van de afgelopen jaren het hoofd te bieden? Koude in het voorjaar is niet grappig als je naar vers groen verlangt. Dat reageert direct op de temperatuur en zegt ‘ga zelf maar op het veld staan, ik groei niet meer’.
Teveel water, dat is ook niet leuk in het voorjaar. Ook dat is een rem op de groei. Je moet het ook zo snel mogelijk kwijt zien te raken, want voedingsstoffen raak je kwijt en de planten hebben het zwaar. Dat doen we door lief te zijn voor de grond. Bodemleven is de beste garantie op een gezonde waterhuishouding en die is bij ons goed op orde. Daar vertrouwen we dan maar op.
Droogte, die kwam na de grote regens. Anders dan vorig jaar, was de droogte wel minder erg dit jaar, omdat het zoveel had geregend. De bodem kon met de grote voorjaarsvoorraad even vooruit. We konden het met beregening en onze druppelslangen goed bijhouden. Over het algemeen konden we mede hierdoor een redelijk goede kwaliteit groenten oogsten.

Ook de factor ‘Onkruid’ is een trending topic onder biotelers. Met de droogte was dat redelijk te belopen, dan kiemt er namelijk minder onkruid. Dat effect gaat trouwens snel verloren zodra je moet beregenen. Een koud voorjaar met veel afdekmaterialen versterkt dat effect. Zo is er altijd wat.

Veel potplantjes
Met onze dochter Meike met wat meer vrije tijd dit jaar, is het een beetje uit de hand gelopen, die potplantjes. We hebben veel kruidenplantjes en ook wat aardbeien en tomatenplantjes gekweekt en verkocht. Dat gaf een gezellige dynamiek aan Kievit. De bezorgers waanden zich op gegeven moment medewerkers van een tuincentrum. Tuincentrum Kievit wel te verstaan. Dat gaan we uitbreiden volgend jaar. Liever niet tegen de bezorgers zeggen…

Grote oogsten, flinke oogstploeg
Vanaf mei begonnen de oogsten flink op te lopen. Ondanks koude, weer en wind, groeiden ook dit jaar de planten uit tot zeer eetbare groenten en dat resulteerde ook dit jaar in grote oogstcampagnes. Vanaf juni is ongeveer de helft, maar meestal zelfs tweederde van de pakkethoud van eigen land! Wat zeg ik, het combi- en het basispakket komen deze week geheel van eigen land. Hoezo korte keten, van Kievitland naar Kievitklant! Alleen hoe haal je al die duizenden en duizenden porties een beetje fris van het land? Nou de beuk erin. Voordat het heet werd, waren wij in touw om de oogst zeker te stellen met een mooi team uit de zogenaamde verwerking. Een klein tuinbouwploegje houdt de velden bij en zodra er pieken zijn met oogst, planten of onkruid, dan bieden er vele medewerkers die normaal portioneren, pakketten samenstellen of bezorgen, de helpende hand om de oogst binnen te halen. Dat geeft een blije groepsdynamiek. Bij ons zijn veel collega’s niet alleen maar logistiek bekwaam, maar ze zijn ook trots op waar ze werken en aan welk mooi product ze bijdragen. De oogst en de speciale dynamiek hiervan, is één van de meest concrete en dynamische momenten van die korte keten. Vers biologisch spul van land naar klant. Echt mooi om dat met een goedteam te kunnen beleven. Sinds dit seizoen hebben we daar echt weer een mooie stap in kunnen maken.

Van het land naar de verwerking
Het team op de verwerking is veel groter dan op het land. Verpakken, sorteren, groentepakketten samenstellen en natuurlijk ook bezorgen, bijna alles aan huis, dat is behoorlijk arbeidsintensief. Naast groenten ook veel aardappels, fruit, kaas, droogwaren: het hele assortiment wordt er getransformeerd tot pakketten en bestellingen op maat. Een aardig ploegje staat groenten af te wegen en te sorteren. Daarna gaat het gecodeerd de koelcel in om even later met de ‘bandploeg’ tot pakketten te worden getransformeerd. Of door de ‘winkelploeg’ tot bestellingen. De bandploeg is een fysiek samenspel, waar in teamverband binnen korte tijd zo 500 tot 800 pakketten worden gemaakt. Goed samenwerken voorkomt fouten of incomplete pakketten. In de ‘winkel’ is het juist weer een serene stilte. Geconcentreerd wordt jouw bestelling samengesteld uit vooraf gewogen porties. Net als bij de pakketten zijn er geen reserveporties. De winkel raakt leger en leger en dan moet alles kloppen. De pakketten gaan afgeteld op routes. Ook voor de bezorgers geldt: geen reservepakketten. Geen tweede kans, gewoon goed is het advies van de directie.

En als er dan toch iets fout gaat..
Dan hebben we nog de collega’s van het kantoor! Allereerst ontkennen ze natuurlijk elke verantwoordelijkheid ‘Sla niet goed? We verkopen geen sla..’. Als echter door opstapelende bewijslast er geen ontkomen meer aan is, dan zijn ze meestal supervriendelijk bezig om alles weer te fixen. Ze zorgen ook voor de documentenstroom, de administratie, alle bio-controles en alle mogelijke uitzoekklusjes die we met strakke logistiek tot het minimum dienen te beperken.

 Zomer-reces in week 29, 30 en 31!
Je ziet het: we rennen, vliegen, oogsten en ook daarom dus binnenkort vakantie! We merken het al in de afgelopen week: er is wat meer gegrom, gemopper, een bijtincident toen ik opperde bio-kerstbomen in pot te gaan leveren; het is duidelijk een gevalletje ‘toe aan vakantie’. Dat gaat dus bijna gebeuren. Nog een paar oogsten te gaan. Een klein team zorgt voor de tuinen en plant lekker door voor na de zomer, maar de pakketten, de bezorging en de administratie, allemaal op reces. Op een bepaalde manier onwerkelijk, het is een intens bedrijf, logistiek vraagt scherpte, dat moet je afbouwen. Een kopje koffie onderweg bijvoorbeeld en je ziet wat er logistiek beter kan bij de koffiecorner. Beroepsdeformatie die je moet afbouwen. Ontspan, hersenen van werkstand naar stand dobberen op luchtbed: we gaan het hopelijk meemaken.
Dank je wel voor je trouwe lidmaatschap in deze opportune tijd. Dank je wel dat we echt kunnen werken aan deze mooie korte keten, met dit mooie team in deze roerige tijd. Na ons kortstondig dobbergeluk zullen wij er weer voor je zijn in week 32!

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022

Einde van het Excel-tijdperk

16 december 2022

Beestjes in de boerenkool

10 december 2022

Round up is toch geen jenever

03 december 2022

Ja, en toen werd het opeens koud!

23 november 2022

Controle stress

18 november 2022

Met Fibonacci aan tafel

09 november 2022

CO², in de grond ermee!

02 november 2022

Bezoek aan Frankrijk

28 oktober 2022

Kievit klein-kuiken!

21 september 2022

Twee zwaluwen maken de zomer

03 september 2022

We zijn weer terug (van niet weggeweest!)

17 augustus 2022

Hulptroepen in aantocht

25 mei 2022

Leer-weer

18 mei 2022

Vacature – logistiek medewerker

20 april 2022

Ga naar buiten!

15 april 2022

Geen prijs, toch blijdschap!

08 april 2022

Jonge helden versterken tuinbouw

24 maart 2022

Volop planten in de buitenlucht

17 maart 2022

Gunstig weer voor plantwerk

09 maart 2022

Stem op Kievit!

02 maart 2022