Verzopen akkers, droog Kievitland!


geschreven door Kievit op 27 november 2019

Als je door het land rijdt, dan lijkt het wel waterland. Overal staan plassen op de akkers en dat is niet zo vreemd, gezien de vele regen van de afgelopen tijd. Was het in Katwijk dan zo mooi? Uiteraard, in Katwijk schijnt altijd de zon. Maar er is meer aan de hand.

Wij werken zoals je waarschijnlijk wel weet, met een bijzondere aanpak van de bodem. Tamelijk eigenwijs, maar het werkt dus wel! Het geheim zit hem erin dat wij niet met zware machines werken. Onze grelinettes (zie ook blog: EIGENWIJZE GRONDBEWERKING MET DE GRELINETTE) en onze tweewielige trekker zijn een gouden duo, een beetje de Zyech en Promes van Kievit.

De bodem wordt met zoveel elegantie behandeld, dat hij er na één jaar al een stuk beter bij ligt. Geen natte plekken: de bodem kan het afvoeren. Een goede bodem is niet een verzameling zand met voedingsstoffen. Het is een complex biologisch systeem. Uiteraard is biologische landbouw belangrijk om beter voedsel te produceren (gezond eigen belang), maar misschien is het nog wel belangrijker dat we goed voor de natuur en landbouwgrond zorgen (goed voor planeet en nageslacht). Met onze eenvoudige middelen hebben we van een stuurse grond met slechte structuur een mooie rulle bodem weten te maken waar de wormen het prima naar hun zin hebben! Mijn oprechte dank dat jij, als trouwe Kievitklant, dit mede mogelijk maakt.

In het voorjaar gaan wij volop aan de slag met vrijwilligers om de bodem zaai- en plantklaar te maken. We gaan dan met kruiwagens groencompost verspreiden en met grelinettes de bodem los maken. We hopen dat je dan een keer komt helpen, want dat zijn gezellige en actieve ochtenden met een prachtig resultaat. Een vruchtbare bodem die lenteklaar is voor jouw voorjaars- en zomergroenten! T.z.t. zullen we met concrete datumvoorstellen komen voor je voorjaarsfitness.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!