Van de aap, de salie en de internist

kooltrabi

13 mei 2025

Een aap in de natuur die zich wat minder fit voelt of kampt met een aandoening, lijkt daar een heel natuurlijke en logische oplossing voor te hebben. De aap lijkt te weten welke planten hij/zij moet eten om te beter te worden. Dat is geen broodje aap verhaal, maar één van de vele interessante nieuwtjes die in de krant stond in de afgelopen tijd. Dan lijkt een aap opeens een stuk slimmer dan de gemiddelde mens, die volgens sommigen een naakte aap is. Die aangeboren wijsheid lijken wij helaas een beetje kwijtgeraakt. In ieder geval kom ik zelden iemand tegen in de natuur die een bepaald plantje zoekt om aan te sterken. We weten ons eigenlijk geen raad en dat zorgt er mede voor dat de zorg onbetaalbaar wordt. En in plaats van dat we eten waar we beter van worden, eten we voedsel waar we massaal ziek van worden.

Dat is niet wederom een stevige en ongezouten mening van je eigenste groentevogel (Kievit), maar van Hanno Pijl, internist/endocrinoloog van het LUMC. Volgens hem is industrieel geproduceerd voedsel één van de grote ziekmakers. Ben je geneigd om te investeren in een lang leven zonder veel ziekten, dan is het advies om dit voedsel zoveel mogelijk te vermijden. De druk op de gezondheidzorg is niet zozeer vanwege de vergrijzing, aldus Pijl, je kan prima in goede gezondheid oud worden. De druk op de gezondheidzorg die langzaam begint te ontsporen, ontstaat vooral door lifestyle!

Als Kievitklant doe je al iets heel belangrijks volgens de voedingsadviezen van Hanno Pijl, namelijk veel groenten en fruit eten. De volgende stap is de fractie industrieel bereid voedsel terugdringen. Dus geen sausje van Unilever meer bij de Kievitgroente, maar iets van natuurlijk ambachtelijke oorsprong en bijvoorbeeld verse kruiden.

De keukenkruiden die wij telen bij onze groenten, brengen naast natuurlijke smaak aan de gerechten, ook een veelheid aan positieve stimulering van je gezondheid. Elk kruidje doet z’n ding en door lekker te variëren en combineren heb je mogelijk een extra stimulering van je vitaliteit. Deze week hebben we salie als smaakmaker. Vanwege de warmte begint de salie al bijna te bloeien, sommige stengels kun je in een vaasje zetten, excuses, net te laat voor moederdag. De blaadjes en toppen zijn heerlijk voor op de pizza en andere gerechten. En je kan er ook prima een thee van zetten. Water net onder het kookpunt en even laten trekken. Ik krijg er een heel vitaal gevoel van, een kopje salie-thee, maar ik hou er natuurlijk rekening mee dat mijn persoonlijke aapgehalte nog best hoog is. Pijl sprak op een razend interessant symposium over bodemgezondheid en vitaal voedsel. Juist, een het pad dat we bij Kievit al een tijdje lopen. Interessante bevindingen vind je de komende tijd in de nieuwsbrief.

Koolrabi
Het is momenteel nog steeds erg warm en het is rennen, hollen en vliegen om alle groei bij te benen. Deze week dient zich de eerste koolrabi aan. Die kan ook behoorlijk snel groeien bij deze temperaturen en dat is dan soms ook even linke soep, want het komt redelijk precies bij deze verdikte stengels. Je hebt knollen, zoals een meiraap, een biet, een aardappel en dan heb je nog een hele eigenwijze eend in de bijt, dat is dan de koolrabi, dat is geen knol maar een verdikte stengel. Eigenlijk de verstuikte enkel onder de groentes dus. Hoewel ik er een keer eentje had die op een aubergine leek. In Duitsland zijn ze tamelijk dol op koolrabi en terecht. Je zou er zo eentje kunnen meenemen naar je werk om in de pauze te verorberen. Alleen zijn er natuurlijk heel wat werkplekken waar dat een uiterst disruptieve vertoning zou zijn op lunchgebied. Daar moet je wel weer het nodige lef voor hebben. Het kan zijn dat vitaal eten en een kopje salie-thee je daarvoor de kracht geeft.

*foto: Michel Porro

Van de aap, de salie en de internist

13 mei 2025

Groei, groeier groeist

08 mei 2025

Schildpad

29 april 2025

Grrrroei!

24 april 2025

Regen kan geen kwaad

16 april 2025

Spinazie-oogst

09 april 2025

De wind die niets brengt en niets neemt

01 april 2025

Leve het micro-bioom!

26 maart 2025

Dubbelgezonde blaadjes!

20 maart 2025

Internationale spanning  op de blaadjesmarkt!

12 maart 2025

Soms begint het in de badkamer…

06 maart 2025

Voorjaar ruikt lekker!

26 februari 2025

Waar komt de naam Kievit vandaan? 

19 februari 2025

Over aardperen en Friese nagelkoeien

12 februari 2025

Paksoi van Bob     

07 februari 2025

Dappere prei weerstaat weer en wind!

29 januari 2025

January King

23 januari 2025

Lezing op de Warmonderhof

15 januari 2025

De beste wensen voor 2025!

09 januari 2025

Kievit, lui onder de kerstboom tot 6 januari!

28 december 2024

Wij houden niet van vinkjes tellen

13 december 2024

Boerenkool, superfood uit Leimuiden!

04 december 2024

Werken in de voeding

27 november 2024

Sebas in de kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023