Van de aap, de salie en de internist

13 mei 2025
Een aap in de natuur die zich wat minder fit voelt of kampt met een aandoening, lijkt daar een heel natuurlijke en logische oplossing voor te hebben. De aap lijkt te weten welke planten hij/zij moet eten om te beter te worden. Dat is geen broodje aap verhaal, maar één van de vele interessante nieuwtjes die in de krant stond in de afgelopen tijd. Dan lijkt een aap opeens een stuk slimmer dan de gemiddelde mens, die volgens sommigen een naakte aap is. Die aangeboren wijsheid lijken wij helaas een beetje kwijtgeraakt. In ieder geval kom ik zelden iemand tegen in de natuur die een bepaald plantje zoekt om aan te sterken. We weten ons eigenlijk geen raad en dat zorgt er mede voor dat de zorg onbetaalbaar wordt. En in plaats van dat we eten waar we beter van worden, eten we voedsel waar we massaal ziek van worden.
Dat is niet wederom een stevige en ongezouten mening van je eigenste groentevogel (Kievit), maar van Hanno Pijl, internist/endocrinoloog van het LUMC. Volgens hem is industrieel geproduceerd voedsel één van de grote ziekmakers. Ben je geneigd om te investeren in een lang leven zonder veel ziekten, dan is het advies om dit voedsel zoveel mogelijk te vermijden. De druk op de gezondheidzorg is niet zozeer vanwege de vergrijzing, aldus Pijl, je kan prima in goede gezondheid oud worden. De druk op de gezondheidzorg die langzaam begint te ontsporen, ontstaat vooral door lifestyle!
Als Kievitklant doe je al iets heel belangrijks volgens de voedingsadviezen van Hanno Pijl, namelijk veel groenten en fruit eten. De volgende stap is de fractie industrieel bereid voedsel terugdringen. Dus geen sausje van Unilever meer bij de Kievitgroente, maar iets van natuurlijk ambachtelijke oorsprong en bijvoorbeeld verse kruiden.
De keukenkruiden die wij telen bij onze groenten, brengen naast natuurlijke smaak aan de gerechten, ook een veelheid aan positieve stimulering van je gezondheid. Elk kruidje doet z’n ding en door lekker te variëren en combineren heb je mogelijk een extra stimulering van je vitaliteit. Deze week hebben we salie als smaakmaker. Vanwege de warmte begint de salie al bijna te bloeien, sommige stengels kun je in een vaasje zetten, excuses, net te laat voor moederdag. De blaadjes en toppen zijn heerlijk voor op de pizza en andere gerechten. En je kan er ook prima een thee van zetten. Water net onder het kookpunt en even laten trekken. Ik krijg er een heel vitaal gevoel van, een kopje salie-thee, maar ik hou er natuurlijk rekening mee dat mijn persoonlijke aapgehalte nog best hoog is. Pijl sprak op een razend interessant symposium over bodemgezondheid en vitaal voedsel. Juist, een het pad dat we bij Kievit al een tijdje lopen. Interessante bevindingen vind je de komende tijd in de nieuwsbrief.
Koolrabi
Het is momenteel nog steeds erg warm en het is rennen, hollen en vliegen om alle groei bij te benen. Deze week dient zich de eerste koolrabi aan. Die kan ook behoorlijk snel groeien bij deze temperaturen en dat is dan soms ook even linke soep, want het komt redelijk precies bij deze verdikte stengels. Je hebt knollen, zoals een meiraap, een biet, een aardappel en dan heb je nog een hele eigenwijze eend in de bijt, dat is dan de koolrabi, dat is geen knol maar een verdikte stengel. Eigenlijk de verstuikte enkel onder de groentes dus. Hoewel ik er een keer eentje had die op een aubergine leek. In Duitsland zijn ze tamelijk dol op koolrabi en terecht. Je zou er zo eentje kunnen meenemen naar je werk om in de pauze te verorberen. Alleen zijn er natuurlijk heel wat werkplekken waar dat een uiterst disruptieve vertoning zou zijn op lunchgebied. Daar moet je wel weer het nodige lef voor hebben. Het kan zijn dat vitaal eten en een kopje salie-thee je daarvoor de kracht geeft.