Dubbelgezonde blaadjes!

20 maart 2025
Wij van de firma Kievit zijn er heilig van overtuigd dat hoe gezonder de plant is, hoe beter de voeding ervan zal zijn. Volkomen onwetenschappelijk natuurlijk, want volgens de wetenschap is het globaal de optelsom van gezonde deeltjes als vitamines, mineralen en vooruit, wat vezels en je bent er. Deze nieuwsbrief houden we gezellig dus we gaan het niet hebben over de fikse hoeveelheid strafpunten die je op niet-biologische groenten krijgt in verband met een cocktail van bestrijdingsmiddelen. Alleen maar positief nieuws over de frisse gezondheid die je mogelijk toelacht als je maar goede voeding tot je neemt. En hoe meten we die gezondheid? Dat is best lastig, wetenschappelijk gezien kennen we hiervoor alleen maar de analysemethode. Meten en wegen van de gemeten stofjes.
De analyse methode brengt je wel ergens, het is een begin om gezondheid te benaderen. Maar is dit alles? Je hoort Henny Vrienten alweer bijna melancholisch zingen. Is een kwakkelende plant die binnen een dag verlept dezelfde voeding als eentje met natuurlijke weerbaarheid die een week lang fris blijft in het koelvak? In de jacht naar kennis stuit de wetenschap, net als met natuurkunde, dan op weer nieuwe, kleinere stofjes. Zoals antioxidanten bijvoorbeeld of flavonoïden. Als alles dan in kaart is gebracht, dan zou je al het eten misschien kunnen vervangen door een pil waar alles inzit en vooruit, misschien een hapje zaagsel uit het konijnenhok voor de broodnodige vezels. De industrie zal enthousiast zijn, maar ik denk dat weinig voedingswetenschappers dit zien zitten. Dus snel weer naar gezondheid van de plant.
Veel landbouwers uit de reguliere landbouw denken dat ze niet zonder bestrijdingsmiddelen kunnen. De planten zouden dan onder de luis of onder de ziektes zitten. Stop je met kunstmest en verzorg je de bodem, dan groeien de planten veel gezonder en zijn ze weerbaarder tegen plagen. Dus zouden we de analyse-methode even kunnen laten vieren en de suggestie mogen opwerpen dat deze weerbare planten misschien vitaler zijn? En nu gaan we helemaal los: dat deze vitale plant mogelijk betere voeding oplevert dan de plant die ternauwernood zijn eigen broek kan ophouden op het veld, los van hoeveel nuttige deeltjes we aantreffen in de plant?
Die spinazie is geweldig doorgegroeid, die is vertroeteld tot en met. De Nederlandse bodems zijn niet meteen van nature rijk aan mineralen. We strooien daarom elk jaar wat gesteentemeel op het veld. Onze spinazie heeft de mineralen ook als bladbemesting gekregen. Hij was een paar weken geleden een beetje aan het inhouden qua groei en dit heeft geholpen. Het leek erna alsof hij nooit meer wilde stoppen met groeien, zo vitaal is de spinazie ervan geworden. En dat is leuk voor jou natuurlijk, want hij is mogelijk gezond, omdat het een zeer vitale plant is. En bovendien is dit ook via de analysemethode aannemelijk te maken door al die extra mineralen die hij in de vorm van gesteentemeel via zijn blije bladeren heeft opgenomen. Geen paniek als je geen spinazie in je pakket hebt ontvangen, we zijn zeker van plan om ál onze blaadjes te vertroetelen! Naast alle mineralen en vitaminen, valt er nog veel meer te beleven aan bodem- en plantgezondheid die wordt doorgegeven aan degene die de oogst mag opknagen. In een volgende blog meer daarover!