Groenlof als duurzaam alternatief


geschreven door Kievit op 25 november 2020

Andijvie is een populaire groente. Rauw in de stamppot heb je stevige kost met een knapperige bite. Bovendien zijn verse biologische blaadjes een welkome ondersteuning voor je gezondheid. Bladgroenten staan voor vitaliteit, vitamines en mineralen. Op gegeven moment is het buiten helaas een beetje klaar met de blaadjes. In november, december gaat het ruige weer zijn tol eisen. De tere bladgroenten kwijnen door weer en wind. Allemaal? Neen, één stoere groente blijft mede dankzij zijn opgerolde hoedanigheid fier overeind, de groenlof!

Qua plant zit hij een beetje tussen witlof en andijvie in. Het blad is iets steviger en dus mooi opgerold tot een stoere groente voor donkere maanden. Het heeft een bite en jawel, iets meer bitterstofjes. Bitter in de mond maakt het hart gezond. Klinkt wel heel erg grootmoederachtig, maar vermoedelijk zit er wel een kern van waarheid in. Groenlof kun je er dus bij hebben in de donkere maanden, zeker met dit verrassende recept! Als je denkt, het mag wel iets minder bitter, dan is kort snijden en dan wassen een manier om iets minder bitterstofjes te krijgen. Het snijden van groenlof heeft iets moois, iets puurs, bijna zen…

Zen en de kunst van het groenlofonderhoud

Jij staat in de keuken met je beste broodmes, een goede snijplank en de door ons met liefde geoogste groenlof. Je maakt contact met de groente. De mooie, compacte ronde vorm, de ranke krop. De kinderen maken stampij, maar het geluid vervaagt. De kat klaagt, maar het geluid lijkt van steeds verder te komen. Je partner klaagt weer over die collega, maar de woorden lijken uit losse lettergrepen zonder samenhang te bestaan, ze verwaaien. Dan snij je met ontspannen en soepele bewegingen prachtige reepjes. Ze lijken allemaal even breed en vallen mooi op elkaar. Je beseft nu, dat schoonheid in het Al schuilt, in een beweging, in een plank, in een groenlof.


Voor weetjes, recepten & inspiratie bezoek ons blog of bekijk onze recepten.


Vragen?
Stuur ons gerust een mailtje!