Groenlof teriyaki

Groenlof is wat mij betreft net zo’n fantastische groente als andijvie, maar veel mensen worden toch een beetje onzeker van deze gekke krop. Het makkelijkst wat je kunt doen is hem lekker fijn snijden en hem in een stamppot rauwe groenlof stoppen, maar misschien ben je wel toe aan wat meer avontuur? Als eerder presenteerde ik hier een romige pasta met groenlof, ook leuk, maar deze keer wilde ik hem bakken.  Dat was het verzoek van mijn oudste dochter pas: gebakken andijvie. Nu is groenlof niet helemaal hetzelfde spul, maar het heeft wel allebei dat bittertje waar wij thuis heel dol op zijn, maar waar veel mensen moeite mee hebben. Ik zat te denken aan een variant als de dubbelbereide andijvie, maar doordat er óók kip op het menu stond, besloot ik om te experimenteren met teriyaki saus. En zo’n teriyaki saus is zó simpel zelf te maken, daar hoef je echt geen flesje kant en klaar- compleet met rare conserveringsmiddelen – voor in huis te halen hoor. Groenlof teriyaki dus. Deze saus is ook heerlijk met allerlei andere groente, zeker als je die wokt. Broccoli, paksoi, maar ook gebakken pompoen en zelfs witlof! En wat betreft de eiwit-voorziening: dit gerecht is heerlijk met bv. tofu teryaki, kip teriyaki of zalm teriyaki. Simpelweg je eiwit naar keuze een half uurtje marineren in een mengsel van 2-3 el sojasaus, 1 tl bruine suiker, geraspte knoflook en gember, snufje zout. Daarna lekker bakken, eventueel giet je de marinade er op het laatst nog over.  Natuurlijk eet je er rijst bij, ook lekker in een sushi bowl met nog meer soorten groente erbij.

Ingrediënten

  • 1 krop groenlof
  • 50 ml sojasaus
  • 50 ml water
  • 2 tl bruine suiker
  • 1 teen knoflook
  • 10 g  (klein duimpje) verse gember
  • 2 tl maïzena
  • 2 tl sesamolie
  • beetje olie of kokosvet
  • 1 el sesamzaadjes

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Snijd het kontje van de groenlof kruislings in en snijd dan met een groot mes in 4 parten. Was de kwarten in ruim water. Breng een grote pan water met en een ruime theelepel zout aan de kook en duw er de groenlof in. Kook 5-7 min en zorg dat alle groente onder water is. Haal voorzichtig de groente uit de pan en leg in een teil koud water. Laat 5 min koelen en knijp dan voorzichtig het water er uit. Intussen pel je de knoflook en schil je de gember. Rasp of hak ze heel fijn en doe ze in een steelpannetje met de sojasaus, suiker en wat water. Breng het aan de kook en proef. Eventueel kun je ook een lepel azijn toevoegen, naar smaak. Roer de maïzena met een lepel water tot een papje en bind hiermee de saus. Houdt het sausje warm.
Verwarm een beetje olie verwarmt in een koekenpan. Knijp behoedzaam het vocht uit de parten groenlof en rol ze stuk voor stuk op, je begint met rollen aan de onderkant. Knijp er nog wat vocht uit en bak ze 5 min. in de hete pan. Roer 2 tl sesamolie door de teriyakisaus en giet deze over de groenlof en strooi er tot slot wat sesamzaadjes over.