Groenlof is wat mij betreft net zo’n fantastische groente als andijvie, maar veel mensen worden toch een beetje onzeker van deze gekke krop. Het makkelijkst wat je kunt doen is hem lekker fijn snijden en hem in een stamppot rauwe groenlof stoppen, maar misschien ben je wel toe aan wat meer avontuur? Als eerder presenteerde ik hier een romige pasta met groenlof, ook leuk, maar vandaag wilde ik hem bakken. Want dat was het verzoek van mijn oudste dochter pas: gebakken andijvie. Nu is groenlof niet helemaal hetzelfde spul, maar het heeft wel allebei dat bittertje waar wij thuis heel dol op zijn, maar waar veel mensen moeite mee hebben. Ik zat te denken aan een variant als de dubbelbereide andijvie, maar doordat er óók kip op het menu stond, besloot ik om te experimenteren met teriyaki saus. En zo’n teriyaki saus is zó simpel zelf te maken, daar hoef je echt geen flesje kant en klaar- compleet met rare conserveringsmiddelen – voor in huis te halen hoor. Groenlof teriyaki dus. Deze saus is ook heerlijk met allerlei andere groente, zeker als je die wokt. Broccoli, paksoi, maar ook gebakken pompoen en zelfs witlof! En wat betreft de eiwit-voorziening: dit gerecht is heerlijk met bv. tofu teryaki, kip teriyaki of zalm teriyaki. Simpelweg je eiwit naar keuze een half uurtje marineren in een mengsel van 2-3 el sojasaus, 1 tl bruine suiker, geraspte knoflook en gember, snufje zout. Daarna lekker bakken, eventueel giet je de marinade er op het laatst nog over. Natuurlijk eet je er rijst bij, ook lekker in een sushi bowl met nog meer soorten groente erbij.