Dubbelbereide andijvie

Print Friendly, PDF & Email

gebakken andijvie die eerst gekookt is, dubbelbereid dus

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Wortel-pakora’s

Print Friendly, PDF & Email

Lekker als bijgerecht of snack, bij de borrel of in de lunchbox

Bekijk het recept

Bietensalade met komijn en peterselie

Print Friendly, PDF & Email

Een Marokkaanse variatie

Bekijk het recept

Al eerder ontdekte ik gebakken andijvie, langzaam gebakken in wat olie. Ik vind het bittertje in de andijvie geweldig, maar veel mensen schijnen er moeite mee te hebben. En daarom is andijvie niet meer zo’n populaire groente. Dat is echt ten onrechte, vandaar dat ik met een heus andijvie offensief begonnen ben. Elke keer als er andijvie in het pakket zit, probeer ik weer iets heel anders uit. En de mogelijkheden van andijvie zijn eindeloos! Stamppot, salade, hartige taart of zelfs een heerlijke soep, het kan allemaal. In deze dubbelbereide variant kook je wat van het bitter weg, voor sommigen is dat dus een voordeel. Ieder zijn ding en met de knoflook erbij vonden wij het ook een heel smakelijk hapje.

Ingrediënten

1 grote krop andijvie, flink wat zeer goede olijfolie extra vergine, 1 à 2 tenen knoflook, zout naar smaak

Bereidingstijd: 20 minuten

Ingrediënten voor: 4 personen

Bereiding

Verdeel de krop in de lengte in vieren door de onderkant diep in te snijden en de andijvie dan uit elkaar te trekken. Vind je de kwarten erg groot, snijd ze dan nog eens in de lengte doormidden, maar zorg dat het blad aan de onderkant bij elkaar blijft. Was de andijvie in ruim water. Breng een zeer grote pan water met ruim zout aan de kook en duw er de andijvie in, de onderkant eerst. Kook 8-10 min. en zorg dat alles ondergedompeld is. Haal de andijvie uit het water en laat 5 min. afkoelen in een bak koud water. Til ze er aan de onderkant uit en knijp er zo veel mogelijk water uit, van boven naar beneden, het lijkt wel een handwasje. Ik rolde ze op tot een rolletje, maar je kan ook lange stukken bakken, wat je wilt. Pel de tenen knoflook en snijd in dunne plakjes. Verhit 4 el olijfolie in een grote koekenpan en bak er de knoflook en andijvie in. Draai na een paar minuten de andijvierolletjes om. Geef ze een beetje zout en bak ze nog een paar minuten. Misschien hebben ze tijdens het bakken nog wat olie nodig, of giet dat er over wanneer je ze serveert. Voor een luxe variant zou een plakje ham of wat geitenkaas in het midden van het rolletje ook nog wat zijn, maar dat bedachten wij pas aan tafel.

ANDERE RECEPTEN DEZE WEEK

Wortel-pakora’s

Print Friendly, PDF & Email

Lekker als bijgerecht of snack, bij de borrel of in de lunchbox

Bekijk het recept

Bietensalade met komijn en peterselie

Print Friendly, PDF & Email

Een Marokkaanse variatie

Bekijk het recept