Het onvolprezen voorjaar
20 maart 2024
Het zijn zorgelijke tijden waar we in leven. Dat is niet de eerste keer, er zijn vele momenten in de geschiedenis te vinden, waarvan je zou kunnen zeggen dat het hachelijk was om te leven, om te bouwen, om kinderen te krijgen. Té onzekere toekomst of té onveilig. Negatieve woorden en zwartgallige redenaties lijken alle levenslust onderuit te halen, “Wat heeft het allemaal voor zin?” Nou die zin kun je momenteel buiten bewonderen. Dat is namelijk het leven zelf! Wat wij er ook van vinden, elke dag lopen de plantjes meer uit, komen er meer hommels uit hun koude nest en er zingen meer vogels in de tuin. Dus heb je zware gedachten, doe uit dat scherm en spoed je naar buiten. Daar kun je onbeperkt en zonder kosten zingeving en geluk opsnuiven. Ook dit advies is gewoon bij je abonnementsprijs inbegrepen!
Plantjes van Kievit
Toen ik 18 was, was ik op zoek naar nut en zingeving. De nieuwsbrief van Kievit bestond toen nog niet met praktische tips wat te doen als het doel onduidelijk is. Kon je jezelf van 18 maar een brief sturen. De posterijen hebben soms al moeite zat om de brief in de toekomst af te leveren, dus om ze nou op te zadelen met een brief aan het verleden is vermoedelijk te hoog gegrepen. Dan had ik mijzelf kunnen schrijven dat het nut van het leven het leven zelf is! Gelukkig was ik dat nou precies aan het uitvinden en ik had bedacht dat ik plantjes zou kweken in potten en die met een bakfiets op markten zou verkopen. Biologische plantjes, ik zag ze nog nergens. Het liep anders, ik kreeg lucht van de Warmonderhof, kreeg de biologische tuinbouwkoorts, begon een klein tuinbouwbedrijf met eigen klantenkring en de rest is bekend. Echter die potplanten, dat bleef ik leuk vinden. In het vroege voorjaar als alles langzaam op gang komt, plantjes kweken in de kas. Dat geeft namelijk al vroeg in het jaar een product om blij van te worden. Geen heetgestookte waaiboomkruiden, maar stevige tuinplanten, uiteraard biologisch. Hou de Digitale Boerenmarkt in de gaten: binnenkort volop verschillende soorten aardbeienplanten, verveine, citroenmelisse, salie, oregano en in de loop van het seizoen ook tomaten-, komkommer-, courgetteplanten en nog heel veel meer.
Lachen met rucola
Er is één plantenkwekerij die biologisch plantgoed opkweekt voor een belangrijk deel van de Nederlandse tuinders, Jongerius! Daar heb ik vaak contact mee, ter wederzijdse lering en vermaak. Vaak doe ik ook suggesties voor rassen, immers je moet altijd je assortiment verbeteren. Vorig jaar vroeg ik naar het ras Esmee-rucola, gewoon voor op onze tuin. Jongerius was zo enthousiast over de kiemkracht dat ze er het standaard-ras van hebben gemaakt. Alleen je moet één ding weten, het is wel een nogal typisch ras. Groter, zachter blad, mildere smaak. Echt een lekkere rucola, maar net even anders. Alleen nu komt het, alle tuinders ontvangen nu Esmee-rucola ‘Ja, dat heeft Kievit geadviseerd!’ Dus even resumeren, jij vraagt geitenmelk in je koffie, de uitbater vindt dat zo geweldig dat hij alle koemelk vervangt in het geitenspul en vermeldt jouw naam op de kaart. ‘Vanwege de suggestie van …………..* vanaf heden alleen nog geitenmelk in de koffie’.
Dus collega Michel Boon belt mij vanochtend ook weer ‘Heb jij die rucola bedacht?’. Dus ik weer het hele geitenmelk verhaal uit de doeken doen waarop hij zegt: ‘Nou ik vind het maar raar spul hoor, maar gelukkig krijg jij het vandaag mee voor de pakketten.’ Nou Michel, ik ga het dan zeker afkeuren, want ik wil graag gewone rucola! Voordat je nu woedend je abonnement opzegt, wegens de schandalige behandeling van Michel, dat was natuurlijk een grapje. De boog kan niet altijd gespannen staan.