Koude bodem, warme zon
11 april 2017
Hopelijk ben je net als wij afgelopen weekend erop uit geweest om de ontluikende natuur van nabij te bestuderen. Immers, daar snuif je nieuwe energie op voor het nieuwe seizoen. Niet op je smartphone, niet op je tablet, nee gewoon (kosteloos) in de duinen of in het veld. De vogels jatten de haren van je hond voor een nieuw nest, opgewarmde slakken sprinten naar het volgende groene blaadje en ook de hazen in het veld zien er blij uit.
De natuur komt onregelmatig op gang en de verschillen in groeikracht zijn momenteel groot. Dat laat het verschil tussen de soorten onderling goed zien. Zo staan vele bomen nog in winterstand, terwijl er ook al heel wat bomen in bloei staan of fris en vrolijk groen uitlopen. En ook in het landschap zijn de verschillen groot. In de schaduw of vol in de zon met wat beschutting, dat is een wereld van verschil. Als je naar de winter terug verlangt, veeg dan in een bos wat bladeren weg. Daar onder is het gewoon nog heerlijk 5 graden Celsius.Landbouw is niets anders dan gecultiveerde natuur. Op een dag besloot de mens dat het welletjes was om maar af te wachten wat er nu weer aan groeiend spul te vinden was. Het moment om de regie in eigen handen te nemen was daar. Dat lukte heel aardig, van aardpeer tot artisjok, van citroen tot aardbei, van sappige sla tot bloemkool; het is allemaal veredeld uit de planten in het veld! Met al dat veredelde spul moeten we het ook in dit seizoen weer doen. En hoewel de natuur zijn best doet, hebben we nog wel last van de koude grond, zoals in het bos. Natuurlijk, een voorzichtig zonnetje inspireert, maar de koude grond is nog de rem op de mogelijkheden. In het vroege voorjaar combineren we dus alle trucen die er zijn! We houden in de kassen de warmte vast voor nieuwe blaadjes, we hebben overwinteraars van het veld, we hebben importgroente, de laatste bewaargroenten en tot slot nog kweek uit donkere schuren (witlof en shiitake).
De laatste bewaargroenten
We hebben een paar mooie verhalen in het pakket. Een paasgele koolraap! De laatste ronden van het wintergroenten, net als de bataat en de waspeen. Ze zijn nog steeds in opperbeste culinaire stemming vanwege de professionele bewaring van tegenwoordig. En we hebben ook vanuit Kievit weer serieuze begeleiding, want na een leuke correspondentie met één van onze trouwe klanten (die koolraap helemaal niets vond), hebben we een mooie kookvideo opgenomen! Groenten uit de regio en van het seizoen, daar doen wij graag ons best voor! En met een beetje kookvaardigheid tover je niet alleen een duurzame, maar ook een zeer smakelijke maaltijd op tafel. Met die combinatie benader je ons Kievit-ideaal!Hier vind je de kookvideo en het recept: zoete koolraapstamppot met kokos en kerrie In het kookfilmpje hebben we ook meteen aandacht voor de eerste bataten van Boer Wiel. Hij heeft hard gewerkt om bataat, ook wel zoete aardappel genoemd, in Nederland te kunnen telen en dit is gelukt. Hij heeft wel wat last gehad van een paar insecten die wat oppervlakkige gaatjes hebben geboord. Vandaar dat, als dit het geval is, de porties wat groter zijn gemaakt.
Winterbloemkool
Theo Vlaar meldde zich, “Hoera er is weer winterbloemkool!”. De winter was niet te koud en met een beetje vorst ideaal! De oude zeeklei (bij Enkhuizen) was goed te bewerken, maar niet dusdanig dat de bloemkool er onder te lijden had. Mooier kan het niet! Vriest het niet, dan plakt de klei, en vriest het hard dan is je winterbloemkool weg. Dat een gewas overwintert op het veld en dan weer gaat groeien, dat kennen we ook met prei en de flowersprouts van een paar weken terug. Het zou in principe ook kunnen met romanesco en broccoli, maar zover zijn we nog niet met de veredeling.