Onkruidbestrijding, een must
28 augustus 2019
Wij van de firma Kievit nemen onkruid – of beter gezegd; de spontane kruiden van het veld – uiterst serieus. Wortelonkruiden (wortelstokken met ambitie) hebben we voor 99% weten op te ruimen, voordat we begonnen en nu heeft ook het zaadonkruid prioriteit. De kunst is om de komende jaren de zaadvoorraad sterk in te reduceren. Daar hebben we diverse strategieën in.
Zo staan wij klaar met hark, schoffel, cultivator en aanaarder om de onkruidjes letterlijk in de kiem te smoren. Hoe kleiner het onkruidje, hoe beter het nog te beheersen is. Gelukkig hebben we het land aardig onder controle in het eerste jaar. En dat moet ook, want net als de knut (zie de nieuwsbrief van deze week(35)) is één succesvolle voortplanting genoeg voor een zwerm nieuwe exemplaren.Laat je een veldje melde bloeien en tot zaad komen, dan heb je héél veel melde in het jaar er op! En dat, waarde Kievit-klant, voelt echt niet als rijkdom, maar als een probleem. Wij willen namelijk groente telen, geen melde.
Onkruidbeheer mislukt bij de boerenkool
Die bloeiende melde dreigde bij de boerenkool en de palmkool. Tijdens de rondleidingen hebben we het aan de klanten laten zien. De melde was te hoog in dit veld, niet meer te wieden. Eigenlijk restte alleen nog de klepelmaaier, die maakt een soort johma-salade van elke gewasrest. Als we dat doen met hoog onkruid, dan kan het zaad niet meer rijpen. Maar ja, dan ben je de boerenkool ook kwijt…Toch al oogsten? Het was leuk om de klanten ter plekke het dilemma te laten zien en overleggen! Boerenkool dus in het pakket en daarna klepelen! Ja, dat was de consensus op het veld.Boerenkool is superfood, zoveel goede stofjes bevat het. Het is nu heel mals en ontzettend lekker in bijvoorbeeld een pasta! Je kan het bijna rauw eten zo mals. Eet smakelijk! Na de oogst zijn we meteen gaan klepelmaaien!Klepelmaaier in actie na oogst boerenkool.