Primeur, het eerste zaaigoed
18 juli 2018
Op consumentenniveau is het maar magertjes wat er nu op komt, feestelijk is het echter wel! De Japanse Haver, een groenbemester, is binnen 6 dagen opgekomen! Een groenbemester is zoals gezegd, er niet direct voor de consument, die is er voor de bodem. “Nou ja zeg!” zul je misschien uitroepen; “Ontginning hier, ontginning daar, wordt er e-i-n-d-e-l-i-j-k een keer gezaaid en dan is het ook nog eens een keer voor de bodem?“
Ja, de werkelijkheid is hard. We zaaien nu een gewas om de grond verder vruchtbaar te krijgen. Het is de kern van de biologische landbouw: eerst komt de zorg voor de bodem, daarna kun je pas gewassen telen. Daarom is het voor ons echt een heuglijk moment; na alle intensieve grondbewerkingen kunnen nu de plantjes het overnemen.Dat gewas gaat ons hopelijk niet alleen veel werk uit handen nemen – het helpt namelijk het onkruid verder te onderdrukken en verzwakken -, het gaat dus ook zijn aandeel hebben in de opbouw van de bodemvruchtbaarheid. Immers, de schrale grond – eerst nog te nat op de ene plek en te droog op de andere – stond vol met wortelonkruiden. Er lag puin, het was pokdalig en nu ligt het er mooi vlak en strak bij. De wortelonkruiden zijn stevig aangepakt en flink uitgeput. De grond is diep losgemaakt, ontwaterd, omheind, verrijkt met compost, basaltmeel en een plantaardige, biologische korrel voor de eerste stikstofgift. De plaaginsecten zijn afgenomen en nu gaat er een fantastische groenbemester groeien die precies doet wat we nodig hebben; namelijk evenwicht brengen in de bodem.
Vorige week dinsdag gezaaid en van vocht voorzien en nu staan er rijen en rijen groene sprietjes. Die groene sprietjes, dat moet een muur van groen worden. Dat is de kracht van Japanse Haver, een hele berg plantjes zorgen ervoor dat de grond goed wordt doorworteld en dat er heel veel organische stof, biomassa die straks weer langzaam verteerd, wordt aangemaakt. Die organische stof is een soort buffer van voeding en een vochtregulerende substantie. De langzame vertering hiervan zorgt ervoor dat het bodemleven ontwikkelt en de grond, nu nog schraal, steeds vruchtbaarder wordt. Ondertussen worden, als het goed gaat, de meeste overgebleven wortelonkruiden, door ons al verzwakt, nu overlopen door het snelgroeiende gewas. Die haver gaat straks snel, terwijl kweek en veenwortel steeds langzamer zijn gaan groeien. Die gaan dit vermoedelijk niet leuk vinden….Het mooie van deze opzet is dus ook dat het lekker kan groeien terwijl wij even niets anders doen dan wat luieren. Hoewel, het zou gaan regenen, maar dat is ook weer herzien. Dus waarschijnlijk gaan een paar man beregeningsdiensten draaien. Nu maar hopen dat er toch weer een keertje regen valt.