Trouwe, rode bietjes en groene blaadjes
24 januari 2017
In onze eigenste Kievit-keuken zijn we bezig om met simpele middelen inspirerende en makkelijke recepten te bedenken voor de pakketgroenten. Dat was de afgelopen weken nog best lastig, want na een gebeurtenis in de Kerstvakantie moest een bot in het onderbeen van de kok tijdelijk vervangen/aangevuld worden door een uitwendig skelet. Aangezien koken doorgaans een geaard proces is, met twee benen op de grond, was het koken nog best even improviseren. Uiteindelijk is het gelukt met een recept voor spitskool, een recept voor rode bietjes, én een recept voor bleekselderij. En het is ook gelukt om deze te filmen en op ons blog te krijgen!
Recept bietjes met makreelRecept spitskool met zongedroogde tomaatjesRecept lunchinspiratie met bleekselderij
In het filmpje van rode biet is een gerecht gemaakt wat zowel koud als warm gegeten kan worden. Misschien minder ethisch, maar we hebben het gerecht op de Kievit-kuikens thuis uitgeprobeerd. En die hebben met smaak gegeten van de bietjes met makreel en kappertjes. Ook het gerecht met de spitskool en de zongedroogde tomaatjes vonden ze erg lekker.De bietjes groeien in de Flevopolder op de zware zeeklei. Het gedeelte van de bietjes vandaan komen, Zeewolde, is pas in 1968 droog gelegd. De grijze klei is zwaar en nog vol schelpenresten. De bietjes groeien er fantastisch op en dat proef je! De smaak van deze bietjes is dan ook niet te vergelijken met ‘gewone’ bietjes. Piet en Maart van Andel zorgen al vele jaren voor onze aanvoer in de winter. Veldsla en winterpostelein van David! Vers groen is momenteel erg lastig te vinden in het land. De natuur staat stil. Als je goed kijkt dan zie je overal wel kleine plantjes; dat zijn de winterannuellen. Plantjes die voor de winter ontkiemen en dan in staat zijn om als klein groen blaadje de kou te overleven. Zodra het warm wordt, hebben ze de eerste fase al achter de rug en kunnen ze rap doorgroeien naar een ‘grote’ plant. En in de kas van David gebeurt dat meteen als de zon schijnt. De warmte wordt vastgehouden en een klein beetje is al genoeg! Dus daar groeien ze dan, frisse winterpostelein en heerlijke veldsla! Vers groen uit de koude kas uit de buurt.