Groenbemesters groeien vrolijk door
14 november 2018
Ja, onze groenbemesters willen wel! Na alle ontginningswerkzaamheden in het voorjaar, hebben we ons landje vertroeteld als een jonge deern in de eerste weken van hevige verliefdheid.We zien dan ook dat het landje al die positieve aandacht en ons gevlei goed bevallen is. En dat moet ook, want een vertroeteld landje geeft natuurlijk de lekkerste groenten! Eigenlijk moet je je dus niet richten op lekkere groenten, maar op een blij en gezond land. Dat is precies, wat ons betreft, de essentie van de biologische tuinbouw.
Vruchtbare zandgrond
De toegenomen vruchtbaarheid heeft ons al een paar keer verbaasd in de vorm van weelderige plantengroei op de ontgonnen akkers. Onze grond bestaat uit zandgrond, sommige stukken heel licht, sommige iets lemiger. Die diversiteit is prachtig, want zo kunnen we het seizoen mooi opbouwen. De lichte gronden komen in het voorjaar het eerst tot leven, de iets zwaardere stukken wat later en zorgen vermoedelijk voor betere groei in de zomer.Op beiden stukken zien we mooie groeikracht: op het zogenaamde zuidstuk is de Japanse haver enorm tot wasdom gekomen, op het noordstuk is met name de bladrammenas nog enorm aan het groeien.
Groei geeft bloei
Die groei vraagt ook enige oplettendheid, want groei geeft ook bloei. Een tijd geleden hebben wij de haver zó gemaaid dat het maaisel wormenvoer kon worden. Tussen de stoppels van de haver lag een mooie mulchlaag (een laag met maaisel). De haver kon bovendien opnieuw uitlopen voor nog meer organische stof voor de bodem.Nou, dat hebben geweten, want ook de hergroei was overtuigend! Afgelopen week hebben we het mooie weer benut om nog een keer te maaien. Er kwamen namelijk al weer halmen met aanzet tot zaad en daarmee het risico dat we in het voorjaar onze eigen haver als onkruid zouden moeten schoffelen. Bovendien stonden er in de haver nog een paar echte zaadonkruidjes te genieten van de zon en stiekem ook nog aan zaadvorming te denken.
Klepelmaaier
Gelukkig hebben we een prachtige klepelmaaier op onze tweewielige trekker! Dat is een trekker waar je achter loopt en waar je fantastische apparaten achter kan hangen. Een frees, een rotorkop-eg, een cultivator en jawel, een klepelmaaier. Die klepelmaaier hangt normaal achter grote trekkers. En wat hadden we net bedacht? Juist, we zouden het grondje vertroetelen als een jonge deern. Dus daar rij je, zeker als je verliefd bent, niet over heen met een zware trekker! Lees maar een willekeurig romannetje uit de kiosk, niks geen zware trekkers, louter tederheid.Enfin, een heuse klepelmaaier achter een hele lichte trekker, het is geniaal! De planten worden niet afgemaaid, maar kleingemaakt. Als je planten afsnijdt met een lange stengel, dan kan het zaad nog lekker afrijpen en dat wil je niet. Nu hebben we een prachtig fijn bedje met een soort plantenmuesli en de wormen smikkelen ervan.Als we nu het maaisel van de eerste snede van de grond wegvegen, dan zien we eronder rulle aarde met wormengaten. Wat een verandering sinds april, iets meer dan een half jaar geleden! Toen was het nog stinkende onrijpe grond, vol met onkruidwortels. Wat een verschil!