Aubergine, snijbiet en groene liefde
25 april 2017
Als er één product is waar ik relatief laat waardering voor kreeg, dan is het de aubergine. Voor mij een groente voor gevorderden dus, maar daardoor niet minder lekker. Deze wonderlijke paars-glanzende ratatouillevrucht – vooral bekend van landen rondom de Middellandse Zee – vraagt een iets andere benadering dan bijvoorbeeld een bos wortelen. Deze ‘eierplant’ (in het Engels heet hij eggplant) wordt gekweekt in Spanje, Italië en in onze Nederlandse kassen. Deze mooie glanzende rakkers van deze week komen uit de Kas van Ron van Dijk uit Schalkwijk.
Aubergine heeft net als een courgette een tamelijk neutrale smaak. En waar een courgette soms een bittere toon heeft, proef je bij aubergine een zweem van iets peperigs. Hij is ook familie van de nachtschade, net als paprika, tomaat, en daar heb je hem dan, de peper. Een aubergine kun je niet rauw eten, dus het broodje rauwe aubergine wordt hem niet. Wel onmisbaar in de ratatouille, couscous, barbecue en van de grill. Vooral door dat laatste was ik om. Heerlijk geroosterd in zo’n grilpannetje en een eenvoudige dressing van mayonaise en yoghurt. Een heerlijke snack die het ook uitstekend doet als vleesvervanger. Let op, hij vervangt niet de eiwitten, maar wel de ‘bite’ die vlees vaak toevoegt aan het gerecht.
Koud
Je had het zelf natuurlijk ook al gemerkt, het is na een warme start nu al een tijdje koud. De tuinders en hun plantjes kleumen op het veld. Een koud voorjaar is niet ideaal en al helemaal niet voor de biologische groenteteelt. Daar moet alles namelijk met de natuurlijke bodemvruchtbaarheid worden gerealiseerd en die komt pas een beetje op gang als het bodemleven uit zijn winterslaap ontwaakt. Dus wakker worden regenwurmen, micro-organismen, bacteriën en bodemschimmels, doe je werk en laat de planten groeien! Tja, gillen werkt niet, misschien nog net bij een wurm.Ronduit gevaarlijk zijn de koude nachten voor de fruitteelt. De bloesem dreigt door de nachtvorst te beschadigen en als dat gebeurt dan verlies je dus veel appels en peren. De enige remedie is beregenen al de temperatuur onder nul daalt. Een laagje ijs zorgt ervoor dat de vruchten niet lager dan 0 graden raakt en dat kan de vruchtbeginsels net redden.
Snijbiet
De snijbiet staat er mooi bij in de kas van Peter Boer. Die kassen zijn ideaal bij een koud voorjaar, want op een koude dag met een zonnetje erbij, groeit alles in de kas fantastisch. Het heeft ook een fijne sfeer. De grond ruikt lekker, de plantjes hebben het naar hun zin en dan is het tuindersleven fantastisch. Vooral als je weet dat er buiten ook nog eens een koude wind blaast. Zelfs de snijbiet van deze week lijkt dat uit te stralen. Snijbiet is een oud bladgewas wat van oudsher veel makkelijker te kweken was dan bijvoorbeeld spinazie. Vergeleken met spinazie komt hij soms wat woest over, met bladeren van soms een halve meter of meer. Toch, de smaak is fantastisch! De snijbiet van Peter Boer laat zich makkelijk verwerken. Wassen, kort snijden en in de pan! Zo klaar als kookgroen of in de wok. Bijzonder zacht van smaak!
Koriander
Als er één kruid is waar ik pas laat waardering voor kreeg, dan is het koriander. Toegegeven, het heeft ook een zeer aparte smaak. Een sterke smaak, bijna alarmerend. En toch is een vleugje, als je jezelf de kans geeft om er aan te wennen, heerlijk! Proef het dan ook vooral in de recepten van deze week, wellicht ontdekt je ook weer een nieuwe groene liefde.