De aspergetijd is begonnen!
21 april 2017
Eindelijk zijn ze er dan weer: asperges! Vers van Tom Romme, die met zijn bedrijf op de Brabantse zandgrond bij Lage Mierde een prachtige biologische kwaliteit produceert.
De teelt van asperges
De aspergeteelt is bijzonder, omdat het één van de weinige vaste planten is in het tuinbouw bedrijf. (Rabarber is een andere bekende.) Waar in de rest van de tuin de planten telkens verhuizen in de zogenoemde vruchtwisseling, staan de asperges jaren achter elkaar op het zelfde stuk en leveren ons het ‘witte goud’. Het aspergeseizoen is echter maar kort, de rest van het jaar groeit de plant uit met weelderig varenachtig groen, om zo krachten op te doen voor het volgende jaar.Een aspergeplant zit diep verstopt in de grond en heeft een soort basis van dikke vlezige wortels. Op die wortelbasis zitten groeipunten die de winter slapend doorbrengen. Zodra de eerste warmte de wortelbasis bereikt, lopen ze uit. Langzaam naderen zij dan de oppervlakte van de zogenaamde ‘ruggen’: lange stroken van opgeworpen zandgrond. De diepte wordt zo kunstmatig vergroot, zodat er een mooie lange witte asperge kan groeien.Tegenwoordig worden de meeste ruggen afgedekt met plastic. Wit aan de ene kant en zwart aan de andere kant. Kom je warme te kort, dan leg je het zwarte plastic boven, heb je warmte te veel, dan reflecteert de witte kant veel van de zonnewarmte.De lengte van de asperge wordt dus mede bepaald door de afstand die de groeischeut moet afleggen voordat hij het daglicht bereikt. Zodra dit gebeurt, ontstaat er een nieuwe fase, dan wordt de groeischeut groen. Dezelfde witte asperge ontwikkelt zich dan bovengronds verder als een groene asperge. Groene asperges zijn vooral in het zuiden van Europa populair, in Nederland zijn het natuurlijk de witte die het goed doen. Niet dat Nederlanders zulke maagdelijke lieden zijn, we hebben er gewoon de goede grond voor en zo is het ontstaan.Vroeg in de ochtend gaan de stekers het veld in, ontbloten de ruggen (van het asperge-veld, niet van zichzelf) en zoeken de asperges die net of bijna boven komen. De groeischeuten worden uitgegraven en gestoken met een asperge-mes. Tot zover de teelt, jij wilt natuurlijk gewoon weten hoe je ze kunt bemachtigen… Gewoon op onze Digitale boerenmarkt! Makkelijk, snel en 100% biologisch.
Witte asperges bereiden
Witte asperges blijven fris in een plastic zak waar ook een beetje lucht bij kan, of een vochtige theedoek. Snijd de onderkanten bij en schil ze met een dunschiller van het topje naar beneden, niet te zuinig schillen, want draadjes verpesten je aspergegeluk. Als je ze wast vóór het schillen, kan je de schillen ook meekoken, voor meer smaak aan je asperges. Eet ze lekker puur, met aardappeltjes, een ei, eventueel een plakje ham en gesmolten boter.
Wijntje erbij
Extra feestelijk wordt het natuurlijk met een mooi wit wijntje, zoals de Rivaner Trocken Weingut Engelhard uit ons assortiment, of de Vignoble des 2 lunes, de la terre à la lune.