Grondwitlof is best wel bijzonder

trekker

31 maart 2017

Grondwitlof is bij uitstek een product van traditie, van mensenhanden en van aarde. Van de aarde waaruit de witlofwortel wordt gespit, tot de aarde waarmee de penwortels worden getafeld en waaruit het “witte loof” terug te voorschijn schiet. Het is in alle opzichten voedsel van eigen bodem. Een kenmerk van grondwitlof is zijn vaste krop, weinig pit en een minder bittere smaak.De teelt van witlof is tamelijk intensief. Eerst worden de pennen van de witlof geteeld. Op een grote akker, net als andere wortelgewassen, groeien ze gestaag, om in het najaar te worden geoogst als lange, bleke wortels, de zogenoemde pennen.

Na een korte rustperiode worden ze ‘getrokken’, zoals dat heet. De witlofpennen krijgen wat vocht en warmte en daarmee lopen de pennen uit en krijg je witlofkropjes. Witlof kan op twee verschillende manieren worden getrokken: op water en in de grond. Fred Willemsen van Puur Origine doet het met de ouderwetse smaakmethode, de grondtrek! In de maanden dat er nog weinig vers groen van het land komt, zijn deze licht bittere, knapperige kropjes een geweldige aanvulling. We werken met een goede planning en op een prettige manier samen.In het onderstaande filmpje zie je hoe ze te werk gaan bij Puur Origine.Bij Puur Origine worden in de maand mei de witlofpennen gezaaid bij enkele biologische akkerbouwers. Deze verzorgen de gehele teelt tot dat de pennen rijp zijn en de gewenste dikte hebben behaald. Dan worden deze pennen gerooid in oktober of november en in houten kisten naar de kwekerij gebracht. Hier worden ze gesorteerd en komen ze in de vriescel. Per week worden een aantal kisten ontdooit en de witlofpennen getafeld in bakken gevuld met grond. Deze bakken worden in een schuur met een bodemoppervlakte van circa 300 m2 uit een gezet. Daarna worden ze goed aangewaterd zodat de pennen zich goed wortelen in de bakken en doorwortelen in de natuurlijke bodem van de schuur. De schuur is warm en schemerig: een ideale omgeving om mooie, blanke witlof te telen. Zou je het in het volle licht doen, dan worden de kropjes bitter en groen. Na circa 3 weken wordt de witlofkrop van de pen geoogst. Na de oogst wordt de inhoud van de bakken (de witlofpennen en de grond) afgevoerd naar de composthoop. Eenmaal verteerd is het compost geworden, die later weer zal worden gebruikt als voeding voor onder andere de paksoi.De witlof wordt verpakt in bakjes met een lichtdicht afdeklaagje, gekoeld tot 4 graden en binnen een paar uur bij Kievit geleverd.

Sebas In De Kas

14 november 2024

Kievit mijmert over gras…

13 november 2024

Kievit Andijvie

08 november 2024

 Skalcontrole bij Kievit

06 november 2024

Kievit Spruitjes

31 oktober 2024

Kievit’s eieren

31 oktober 2024

Rucola Oogst

24 oktober 2024

Aardappeleters sturen de landbouw

23 oktober 2024

Slimme planten in de herfst

17 oktober 2024

Ciderappeltjes

11 oktober 2024

Kievit, voor vlammend HR-beleid  

02 oktober 2024

Snijbiet – Geke vertelt

27 september 2024

Kievit, immer vlammend in biologisch  

25 september 2024

Laatste loodjes

20 september 2024

Werken bij Kievit – Tom vertelt

20 september 2024

Welriekend de herfst in!

18 september 2024

Seizoen richting het einde, heerlijk!

13 september 2024

Kleurig gezelschap

05 september 2024

Kom bij Kievit! 

22 augustus 2024

We zijn er weer, dankjewel!

14 augustus 2024

Zomer-reces! 

19 juli 2024

Kievit bijna op vakantie!

17 juli 2024

Kangkung uit Katwijk!

05 juli 2024

Werken bij Kievit – Lotte vertelt

03 juli 2024

Werken bij Kievit – Tuinbonenoogst

01 juli 2024

Niet voor één gaatje te vangen  

28 juni 2024

Er is sprake van ‘weer’

19 juni 2024

Modderluctor et emergo

14 juni 2024

Bazaar en bizar veel slakkenverhalen

06 juni 2024

Nieuwsbriefdilemma’s

31 mei 2024

Bd-landbouw 100 jaar

24 mei 2024

Ambitie met jou!

16 mei 2024

De magie van de stille uurtjes

10 mei 2024

Ring van invloed

03 mei 2024

Alles komt goed

26 april 2024

De sprinters komen eerst!

19 april 2024

Het moet

13 april 2024

Zoeken naar het moment

05 april 2024

Paralellen tussen de seizoenen en de economie

27 maart 2024

Het onvolprezen voorjaar

20 maart 2024

Bioborrel met opmerkelijke inzichten

14 maart 2024

Lentevreugd!

14 maart 2024

Blij dat ik prei!

29 februari 2024

Wachten op..

22 februari 2024

Werken vanuit bed?

14 februari 2024

Van het lelijke worteltje dat de supermarkt niet in mocht..

08 februari 2024

Hindrik

02 februari 2024

Lief zijn voor de aarde

30 januari 2024

Vorst, goed voor de boerenkool (en andere fabels)  

19 januari 2024

Jawel, we zijn er weer!  

12 januari 2024

Een terugblik op 2023, tot ziens in 2024!

22 december 2023

Kerstreces Kievit

13 december 2023

Iets wilders dan Wilders

08 december 2023

Arbeidsbeloning in de voedselketen

01 december 2023

Werken aan een bodem in een brandende wereld..

24 november 2023

Weg met de vegetariërs!

16 november 2023

Kom werken bij Kievit!

08 november 2023

Te weinig beweging: een nationale ramp

03 november 2023

Magisch licht in de ochtend

27 oktober 2023

Voedselproductie wordt steeds lastiger

18 oktober 2023

Krimp in bio-groenteteelt

06 oktober 2023

Tropische gewassen uit de kas 

29 september 2023

Naturalis op de tuin

22 september 2023

Groente-tsunami op de velden

19 september 2023

Doldwaze Kievit-promo-weken

08 september 2023

Verbinding bij Kievit!

30 augustus 2023

Rode spitskool of toch witte?

27 augustus 2023

Spigariello

23 augustus 2023

Ratatouille-zomer

18 augustus 2023

Hoera we mogen weer!

08 augustus 2023

Terugblik op het seizoen en zomerreces!

21 juli 2023

Lelystad vult aan

09 juli 2023

Laat je verweine

30 juni 2023

Working 5 to 9

23 juni 2023

Wateronderzoek in Lelystad

16 juni 2023

Kievit op de Bazaar

07 juni 2023

Meer of minder stikstof

31 mei 2023

Hoe is het op de tuin?

23 mei 2023

Onkruid, het groene leger

20 mei 2023

Vijf jaar ‘Het Moeras’

11 mei 2023

Kans voor nieuw talent bij Kievit!

05 mei 2023

Werf een nieuwe Kievitklant! Gratis komkommer en als je lukt nog meer!

28 april 2023

Kievit wint Leader publieksprijs!

21 april 2023

Help jij Kievit aan een stem?

12 april 2023

Biotuinder weigert te oogsten!

07 april 2023

Mystery guest in de kas

31 maart 2023

Skal-peren in Zwolle 

24 maart 2023

Werken met Kernwaarden

15 maart 2023

Weerpraatje

10 maart 2023

Bloemkool, toe maar!

03 maart 2023

Voorpret met de zaadcatalogus

23 februari 2023

Schorseneren kun je leren

15 februari 2023

Het ruikt hier naar voorjaar

10 februari 2023

Gele biet voor groene mannetjes en kiemen voor bleke neuzen

03 februari 2023

Het staat in de vallende sterren!

25 januari 2023

Stem op Kievit als beste Leader project

18 januari 2023

United regenboogpeen against Blue Monday

18 januari 2023

Hoera, we zijn er weer!

11 januari 2023

Ondertussen….

06 januari 2023

Hoera, het is bijna Kerstfeest!

23 december 2022