Grondwitlof is best wel bijzonder
31 maart 2017
Grondwitlof is bij uitstek een product van traditie, van mensenhanden en van aarde. Van de aarde waaruit de witlofwortel wordt gespit, tot de aarde waarmee de penwortels worden getafeld en waaruit het “witte loof” terug te voorschijn schiet. Het is in alle opzichten voedsel van eigen bodem. Een kenmerk van grondwitlof is zijn vaste krop, weinig pit en een minder bittere smaak.De teelt van witlof is tamelijk intensief. Eerst worden de pennen van de witlof geteeld. Op een grote akker, net als andere wortelgewassen, groeien ze gestaag, om in het najaar te worden geoogst als lange, bleke wortels, de zogenoemde pennen.
Na een korte rustperiode worden ze ‘getrokken’, zoals dat heet. De witlofpennen krijgen wat vocht en warmte en daarmee lopen de pennen uit en krijg je witlofkropjes. Witlof kan op twee verschillende manieren worden getrokken: op water en in de grond. Fred Willemsen van Puur Origine doet het met de ouderwetse smaakmethode, de grondtrek! In de maanden dat er nog weinig vers groen van het land komt, zijn deze licht bittere, knapperige kropjes een geweldige aanvulling. We werken met een goede planning en op een prettige manier samen.In het onderstaande filmpje zie je hoe ze te werk gaan bij Puur Origine.Bij Puur Origine worden in de maand mei de witlofpennen gezaaid bij enkele biologische akkerbouwers. Deze verzorgen de gehele teelt tot dat de pennen rijp zijn en de gewenste dikte hebben behaald. Dan worden deze pennen gerooid in oktober of november en in houten kisten naar de kwekerij gebracht. Hier worden ze gesorteerd en komen ze in de vriescel. Per week worden een aantal kisten ontdooit en de witlofpennen getafeld in bakken gevuld met grond. Deze bakken worden in een schuur met een bodemoppervlakte van circa 300 m2 uit een gezet. Daarna worden ze goed aangewaterd zodat de pennen zich goed wortelen in de bakken en doorwortelen in de natuurlijke bodem van de schuur. De schuur is warm en schemerig: een ideale omgeving om mooie, blanke witlof te telen. Zou je het in het volle licht doen, dan worden de kropjes bitter en groen. Na circa 3 weken wordt de witlofkrop van de pen geoogst. Na de oogst wordt de inhoud van de bakken (de witlofpennen en de grond) afgevoerd naar de composthoop. Eenmaal verteerd is het compost geworden, die later weer zal worden gebruikt als voeding voor onder andere de paksoi.De witlof wordt verpakt in bakjes met een lichtdicht afdeklaagje, gekoeld tot 4 graden en binnen een paar uur bij Kievit geleverd.